Odprto pismo direktorju mariborske občinske uprave

Mestna  uprava MOM

mag. Bojan Babič, direktor

Ulica heroja Staneta 1

2000 Maribor                                                                              Maribor, 28. 5. 2015

Spoštovani gospod Babič!

V Kolegiju nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi smo se navkljub težkim razmeram na področju kulturne, mladine, sociale in drugih področjih, za kvalitetno ponudbo katerih skrbimo prav nevladne organizacije v tem mestu, odločili za konstruktivno držo in trpeli mesece in mesece, da ste na MOM blagovolili konec aprila pripraviti in sprejeti proračun za tekoče leto.

Ker se zavedamo, da ima naša lokalna skupnost na voljo manj finančnih sredstev kot v preteklosti, smo se zanašali na vaša prikimavanja, da boste finančni manjko nadomestili s kvalitetnejšim javnim servisom!

Dragi gospod direktor, a je to vaš kvalitetnejši javni servis:

•    da mesec dni po sprejetju proračuna MOM še vedno ni ne duha, ne sluha o razpisih za sofinanciranje projektov na področju kulture, posledica česar je, da nevladni in samozaposleni delavci v kulturi svoje delo še dalje opravljajo brez plačila oz. za  mesečne honorarje, ki so nižji od minimalne plače in da je že tako degradirano mesto revnejše še za nekaj dodatnih kakovostnih kulturnih programov;

•    da drugo največje mesto v državi še dalje ostaja brez mestnega kina, ki bi občanom lahko ponudil kakovostno filmsko produkcijo, namesto plehke filmske ponudbe, ki je na voljo v komercialnih kinematografih;

•    da mesec dni po sprejetju proračuna MOM ni ne duha ne sluha o razpisih za sofinanciranje mladinskih programov in projektov, posledica česar je, da v letu 2015  nevladni mladinski  centri oz. organizacije životarijo in za dobrobit mladih v degradiranem mestu programe še dalje izvajajo brez plačila;

•    da uprava trdi, da ni pravne podlage za večletne razpise na področju mladine, ne glede na to, da jih v drugih občinah izvajajo in da očitno pravne podlage na vseh drugih področjih, ki večletne razpise izvajajo, obstajajo;

•    da pogodbe za javna dela več kot mesec dni po sprejetem proračunu še niso sklenjene;

•    da nam uradniki iz MOM sporočajo, da MOM organizacijam, ki imajo zaposlene javne delavce, ne bo krila 15% deleža  in le tega tudi ne bo povrnila za pretekle mesece, kar pomeni, da breme zaposlovanja brezposelnih v Mariboru občina v celoti prelaga na NVO;

•    da nam uradniki iz MOM, ljudje, ki bi naj izvajali naloge pod vašo taktirko, sporočajo, da bomo nevladne organizacije s področij kulture, mladine, sociale ... dobili v podpis pogodbe za izvajanje programov v letu 2015 šele po sprejetem rebalansu proračuna, ki je napovedan v drugi polovici septembra 2015. Tudi, če bodo podpisi pogodb, prej denarja verjetno prej kot septembra ali oktobra NVO ne bomo videle, kar pomeni, da se nadaljuje praksa, da NVO vsako leto kreditirajo občino za 8-12 mesecev.

Dragi gospod direktor mestne uprave, nad vašim odnosom do pomena in dela nevladnih organizacij smo zgroženi! Odločevalci na MOM, ki jih v medijskih sporočilih in javnih nastopih domnevno skrbi brezposelnost v mestu, očitno počnejo vse, da bi to brezposelnost ohranili in jo še stopnjevali.

Odločno zahtevamo in vam dajemo na izbiro, da:

1    Nam kot direktor mestne uprave MOM odkrito poveste, da nas ne potrebujete in ne želite v tem mestu in da ste odgovorni za skrajno težavne razmere nevladanih organizacij in samozaposlenih v kulturi!

2    Nemudoma prekinete z ignoranco in podate pojasnila in predvsem takojšnje rešitve problemov, ki jih je povzročilo nedelo vas in vaše mestne uprave!

Spoštovani! Vaše rešitve pričakujemo takoj, najkasneje pa v ponedeljek, 1. 6. 2015, ob 9.00, ko se začne 1. seja Komisije za razvoj NVO v MOM (vabilo v priponki). V kolikor bomo ponovno naleteli na ignoranco s katero se srečujemo vedno znova, nazadnje, ko niste odgovorili na dopis Stičišča NVO Podravja v katerem vas prosimo za pojasnila na teme odprte tudi v tem pismu, bomo sklepali, da ste se odločili za prvi odgovor in ne zamerite nam, da bomo v tem primeru začeli s procesom spraševanja, če mesto sploh potrebuje vas!

V upanju na boljše sodelovanje vas lepo pozdravljamo,

Kolegij nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi Maribor

Center plesa (Ajda Pfifer, Maja Arzenšek)

Zavod MARS Maribor (Hana Repše)