Back to All Events

GRAFIČNA POMLAD


  • CGU 30 Vetrinjska ulica Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Razstava Grafična pomlad je nastala kot ideja spodbujanja delovanja mladih na področju umetniške grafike in predstavitve bodočih nosilcev likovne umetnosti na domačih tleh ter primerjave z drugimi evropskimi fakultetami. Projekt stremi k “preporodu” umetniške grafike in spodbujanju njenega razvoja doma in v tujini. S tem bo prispeval h kulturnemu razvoju javnosti, k utrjevanju grafike kot likovne discipline in k opolnomočenju mladim pri prvih korakih v svet poklica umetnika.

Predstavljene bodo najboljše grafike študentov iz likovnih akademij v Beogradu, Sarajevu in Zagrebu, Osijeku, Dunaju in Wroclawu, ter slovenskih študentov akademije in likovno usmerjenih fakultet.

Postavitev bo letos omogočena na dveh prizoriščih: najprej v Vetrinjskem dvoru v Mariboru, kasneje pa bo potovala na Akademijo likovnih umetnosti v Sarajevo.

Žirija je izbrala tudi nagrajenko, Nežo Knez in sicer za inovativni pristop k umetniški grafiki. Nagrada ''Zlata preša'' ji bo omogočila, da bo v sklopu naslednje Grafične pomladi izvedla samostojno razstavo.

Iskreno se zahvaljujemo vsem sodelujočim študentom in njihovim mentorjem. Posebne zahvale je deležna tudi mednarodna strokovna žirija, ki je s svojim znanjem izbrala najboljša dela in tako omogočila visoko kvaliteto razstave.

Maja Pegan, vodja projekta

Sodelujoče fakultete

Univerza v Mariboru, Pedagoška Fakulteta Maribor - Oddelek za likovno umetnost

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta - Oddelek za likovno pedagogiko

Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

Univerza v Beogradu, Fakulteta za likovno umetnost - Center za grafiko in vizualno raziskovanje

Univerza v Zagrebu, Akademija likovnih umetnosti - Katedra za grafiko

Univerza Josipa Jurija Strossmayerja v Osijeku, Umetniška akademija

Univerza v Sarajevu, Akademija likovnih umetnosti - Oddelek za grafiko

Univerza za uporabne umetnosti Dunaj

Razstavo bomo otvorili 1.10.2015 ob 19. uri v razstavišču Vetrinjskega dvorca na Vetrinjski ulici 30. Če ne utegnete priti takrat, vas bo čakala vse do 30.10.2015, vsak delovnik od 10:00 do 12:00 + od 15:00 do 17:00, v soboto pa od 10:00 do 13:00.

Grafični pozdrav.