Back to All Events

HUMANITARČEK: Svetovni dan brezdomcev

  • Svetovni dan brezdomcev Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Osrednje slovensko dogajanje ob svetovnem dnevu brezdomcev, v soboto, 10. oktobra, se bo v organizaciji društva Humanitarček odvijalo med 10. h in 16. h na Glavnem trgu pred kavarno Nana.

Največja pozornost velja simboličnemu dejanju - sklenitvi žive verige čez Stari most, ki jo bo sklenil mariborski župan, Andrej Fištravec natanko ob 11.h, zato vabimo vse, ki bi želeli tako ponuditi svojo roko v znak solidarnosti in sočutenja, da se pridružijo.

Na Glavnem trgu pred kavarno Nana bo ves čas potekal bogat program, ulični umetniki bodo zabavali meščane, plesna šola Sebastianin plesna šola Zahir pripravljata plesne nastope, tam bo Bian Box, predstavljali se bodo tudi mladi umetniki. Na Brezdomskem bazarju bodo prodajali brezdomske izdelke oziroma jih izmenjevali za tople kape, šale in rokavice. Zbirali bodo ozimnico, sprejemali kozarce marmelade, vložene zelenjave, … Na Gosposki in Jurčičevi pa se bodo predstavile tudi Brezdomne stojnice trgovin, ki bodo brezdomcem ponudile svoje izdelke povsem brezplačno. Ves dopoldan bo potekal tudi Kuharski dvoboj med izpadlimi tekmovalci televizijske oddaje Gostilna išče šefa in nekdanjimi tekmovalci Masterchefa v kuhanju golaža. Izkupiček bo namenjen Zavetišču za brezdomce.

Ta dan bodo v Vetrinjskem dvoru tudi odprli prodajno fotografsko razstavo Saše Kosa Beton, katere izkupiček bo šel k brezdomcem. Razstava bo odprta do 15. oktobra. V avli kirurgije UKC Maribor pa bo do 1. novembra odprta razstavaStopimo v tuje čevlje na temo brezdomske problematike Hiše ART, avtoric Manje Kodelja in Urške Debevc.

Želijo pa si zbrati tudi 10 kg zobnih ščetk za zavetišče, zato prosijo za donacije.

Že dan prej, v petek, 9. oktobra, bodo med 10. - 14. h odprlavrata vsa slovenska zavetišča za brezdomce, tudi Zavetišče za brezdomce Nadškofijske karitas na Ljubljanski 23. Predstavili vam bodo bivalnik, ki je edini odprti tip zavetišča pri nas, ogledali si boste lahko tudi razstavo slik brezdomcev, ki jih boste lahko kupili dan kasneje na Brezdomskem bazarju in vam ponudili ogled po lastnem vrtu, ki ga sami obdelujejo. 

Društvo Humanitarček je humanitarno društvo, ki skrbi za brezdomne, ostarele in ljudi na robu družbe, prireja različne dobrodelne akcije, brezdomcem omogoča lažje vključevanje v življenje in me drugim skrbi za ostarele in nemočne z obnovo stanovanj, nakupom potrebščin in zbiranjem ozimnice.


Program ob svetovnem dnevu brezdomcev

 

VSESLOVENSKO

9. oktobra  bodo od 10.00  - 14.00 ure odprta vsa slovenska Zavetišča za brezdomce po Sloveniji

MARIBOR

Petek, 9.10. od  10.00 do  14.00 ure 

Bivalnik govori ali dan odprtih vrat zavetišča za brezdomce Nadškofijske Karitas, na Ljubljanski ulici 23. Predstavitev bivalnikov in edinega odprtega tipa Zavetišča na Slovenskem, razstava slik brezdomcev - nakup bo mogoč na Brezdomskem bazarju, voden ogled po "Brezdomskem vrtu".

Sobota, 10.10. od 10.00 do 16.00 ure

Živa veriga preko starega mostu, sklenitev obeh strani župan Andrej Fištravec.

Brezdomski bazar - prodaja brezdomskih izdelkov oz. menjava za tople kape, šale rokavice

Street art program s plesno šolo Sebastijan, Bian Box, mladimi umetniki, Plesno šolo Zahir

Kuharski dvoboj med izpadlimi tekmovalci Gostilna išče šefa in bivšimi tekmovalci Masterchefa v kuhanju golaža. Izkupiček bo namenjen Zavetišču za brezdomce.

Gosposka in Jurčičeva pripravljata Brezdomske stojnice s posebno poundbo,

Prodajna fotografska razstava Beton, fotografa Saša Kosa kot prikaz dojemanja ulice.

Avla kirurgije UKC Maribor razstava Stopimo v tuje čevlje na temo brezdomske problematike Hiše ART, avtoric Manje Kodelja in Urške Debevc.


Earlier Event: October 10
KIBLA: Delavnica Robopionirček
Later Event: October 10
SAM SEBASTIJAN: Kolosej za najmlajše