Back to All Events

MC PEKARNA: Računajte na nas - festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

  • Maribor 3 Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kje: 12 lokacij v mestnem jedru, Maribor
Kdaj: ponedeljek, 12. oktober 2015 od 10h - 15h

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez bo v ponedeljek, 12. oktobra 2015, organiziralo prvi (in upamo – tradicionalni) festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas!

Mariborske srednje in višje šole bodo v obliki praktičnih tematskih delavnic ter aktivnosti, ki jih izvajajo mladi, prikazovale svojo dejavnost. Na interaktiven način bodo predstavljale produkcijo, (šolske) projekte, dela in izdelke, ki posegajo na različna področja znanosti in proizvodnih ali storitvenih dejavnosti (računalništvo, tehnologija, obrt) mladih. Predstavila se bodo tudi društva, kjer lahko mladi aktivno in koristno preživljajo svoj prosti čas in hkrati razvijajo svoje talente in sposobnosti.

Na voljo bo Odprti oder na Poštna (Poštna ulica), kjer se bosta predstavili Glasbena šola Antona Martina Slomška ter dijakinja Nastja Rataj iz Srednje šole za prehrano in živilstvo.

Festival bo še posebej zanimiv učencem zaključnih razredov osnovnih šol. Njegova posebnost je namreč ravno v tem, da bodo imeli možnost neposredno videti (in ponekod tudi sodelovati) veščine, ki jih pridobijo z izobraževanjem na šoli, ki jih zanima. Tako njihov željen poklic ne bo le oddaljena predstavitev, projicirana na šolsko platno ali pa kratek opis v informativni brošuri, temveč ga bodo lahko otipali, slišali ter se v njem preizkusili.

PROGRAM:
• Grajski trg pri spomeniku sv. Florijana
• Lesarska šola Maribor Lesar s srcem in hrbtenico
Študentje Oblikovanja materialov se bodo predstavili z izdelovanjem drobnih izdelkov iz najrazličnejših materialov ter s predstavitvijo projekta GreenDot – Prisluhni trendu.

• Trg svobode pri spomeniku NOB
• Društvo tabornikov Rod XI. SNOUB Maribor Miloša Zidanška
Podružite se s taborniki in se preizkusite v »ajanju« - na taborniških hoduljah, s katerimi si taborniki radi krajšajo čas!

• Grajski trg pri gradu
Srednja šola za oblikovanje Maribor
Dijaki programa frizer bodo mimoidoče naličili, naredili enostavno manikiro in vedno moderne kitke. Če vas navdušujejo stripi, bodo dijaki smeri medijski tehnik izvedli mini delavnico risanja stripov, medtem ko bodo dijaki programa tehnik oblikovanja mimoidoče opremili z enodnevnimi tattooji ter potrtetirali ljudi. Na njihovi stojnici bo potekala tudi delavnica izdelovanja rožic iz blaga.Preprosto preveč zanimivo, da se ne bi ustavili!

• Križišče Vetrinjske in Trga Leona Štuklja
Mariborska Kolesarska Mreža
Anatomija kolesa je igra učenja o kolesu in njegovih delih, s katero kolo približujemo ljudem. Igra poteka tako, da združujemo model kolesa z ujemajočimi se karticami z imeni delov kolesa in se učimo osnovna znanja o kolesu in njegovi anatomiji. V kolesarskem kvizu pa se bodo obiskovalci lahko preizkusili o znanju zgodovine, namenov in uporabe kolesa.

• Križišče Gosposke in Jurčičeve
Škofijska gimnazija AMS Maribor - ŠGAMS
Izvedli bodo igro z žogo in tako predstavili vrednote: sodelovanje, zaupanje, sprejemanje, solidarnost in prijateljstvo. Predstavili bodo tudi izdelke dijakov Škofijske gimnazije, ki so jih izdelali v okviru prostovoljskega krožka – punčke iz cunj.

• Trg Leona Štuklja
• Srednja šola za prehrano in živilstvo
Na Festivalu Računajte na nas! se bodo predstavili z izdelovanjem ajdovih jedi, njihova dijakinja Nastja Rataj pa bo na Odprtem odru na Poštni ulici izvedla glasbeni program ob 11:30 uri.

• Trg Leona Štuklja
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor
Vas zanima, kako zmešati mavrični koktejl ali pripraviti odlično jed? Potem ne smete mimo predstavitvene točke dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki vam bodo predstavili svoje izvrstne sposobnosti vrtenja kozarcev ter kuhalnice.

• Glavni trg
Srednja Zdravstvena in Kozmetična Šola Maribor
Dijaki bodo obiskovalcem konkretno predstavili delo, ki poteka v šolskih kabinetih. Merili bodo krvni tlak, negovali dojenčka, dajali nasvete o zdravem načinu življenja ter negovali roke, obraz in nohte, ličili, se z obiskovalci pogovarjali o negi kože ter dajali različne kozmetične nasvete.

• Glavni trg – ob Kužnem znamenju
Srednja Prometna Šola Maribor
Dijaki programa Tehnik varovanja se na festivalu predstavljajo s prav posebno aktivnostjo: prikazali bodo veščine samoobrambe, ki jih pridobivajo v okviru pouka. Če jih boste povprašali, vas bodo z veseljem naučili nekaj osnov. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine so pripravili tudi projekt Priprava na praznovanja. Poučili nas bodo o različnih praznikih in kulturnem izročilu.

• Slovenska ulica
• Mladi ustvarjalci
Na predstavitveni točki ob gradu se bodo s svojimi veščinami predstavili kreativni mladi ustvarjalci, ki pripravljajo prav posebno predstavitev: neposredno pred našimi očmi bodo namreč izdelovali nove izdelke. Izpod rok ustvarjalnih mladih bodo nastajale kreacije iz kolaža, modna oblikovalka bo pred vašimi očmi skicirala čudovita oblačila, kreativna šivilja pa jih bo na mestu samem tudi zašila.

• Poštna ulica:

>> 11:30 - Glasbeni program srednje šole za prehrano in živilstvo z Nastjo Rataj

>> 12:00 - Program Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška, Maribor

Instrumentalisti:
1. Galjinin: Zajček, Jan Zazijal, 2.r. klavirja
2. A. Curci: Čardaš, Vito Bejat Krajnc, 2.r. violine
3. D. Aquado: Adagio, Amadej Grajfoner, 6.r. kitare
4. F. Burgmuller: Arabesque, Neža Malek, 4.r. klavirja
5. L. M. Škerjanc: Arietta na G struni, Lara Mihalič, 7.r. violine
6. J. Rutter: Valček, Brina Unuk, 6.r. flavte
7. F. Chopin: Nocturno op. posth. cis - mol, Tim Cergol, 5.r. klavirja
8. F. Sor: Moderato, Julijan Grajfoner, 6.r. kitare
9. Trio violin: Začetek, Katarina Kulovec, Lara Mihalič, Gabrijela Grabušnik

Pevci:
10. B. Ipavec: Ciganka Marija
11. W. A. Mozart: Aleluja
12. El Vito
13. F. Lehar: Freunde das Leben ist lebenswert iz operete Giuditta
14. F. Lehar: Duet Danila in Hane iz operete Vesela vdova
15. G. Bizet: Seugidilla iz opere Carmen
16. G. Rossini: Arija Rosine iz opere Seviljski brivec
17. R. Stolz: Schön war's heute Abend
18. J. Strauß ml.: Couplet Orlovskega iz operete Netopir
izvajajo: Ana Jesenek - sopran, Ana Sandrin - sopran, Saša Fidler - mezzosopran, Mitja Krajnc - tenor, Bogdan Stopar - tenor, Ana Studen - mezzosopran

Računajte na nas!


Earlier Event: October 10
DVORANA GUSTAF: Sexy drums IX
Later Event: October 12
MKC MARIBOR: (Re)kreacija