Back to All Events

CGU MARIBOR: Pogovor z Nežo Knez, nagrajenko Grafične pomladi 2015

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

V sklopu dogodkov, ki jih Center grafičnih umetnosti (CGU) organizira v okviru
letošnje Grafične pomladi 2015, velja zlasti izpostaviti pogovor z letošnjo nagrajenko, 
prejemnico nagrade "Zlata preša", slovensko kiparko Nežo Knez. 

V svojem delu uporablja različne medije; od zvoka, videa in risbe, do objektov in klasičnih kiparskih materialov, njeno delo pa temelji na raziskavi zaznav z različnimi čutili, igri med “vidnostjo“ in “nevidnostjo“ in ukvarjanjem z vprašanji, kaj pomeni ne videti, spregledati ali misliti, vedoč, da vse vidimo. Zanima jo zveza med telesom, čutili in prostorom/predmetom/ljudmi, kar je izraženo tudi v nagrajenem delu, o katerem bo- med drugim- potekal pogovor. Trenutno pod mentorstvom Jožeta Baršija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALU) nadaljuje magistrski študij.

Pogovor bo vodil Tomo Stanič, slovenski arhitekt in kipar ter avtor knjige "Arhitekturni gledalec" ( založba Studia Humanitatis), od leta 2010 pa tudi eden od urednikov revije
in založbe Praznine ter revije za kritiko sodobne umetnosti ŠUM. Besedila s področja umetnosti objavlja v revijah Praznine, ŠUM in Problemi. Trenutno je vpisan na doktorski študijski program "Teoretska psihoanaliza" pri mentorju prof. Mladenu Dolarju na Filozofski fakulteti in nadaljuje drugostopenjski magistrski program kiparstva.


Vljudno vabljeni v javni prostor čuta in zaznave!
--> Sreda, 14.10. ob 17. uri, Vetrinjski dvor

Razstavo je podprl Narodni dom Maribor.