Back to All Events

FOTOKLUB MARIBOR: Razstava Maša Gala - gradimo za vas


  • Fotogalerija Stolp 6 Židovska ulica Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Razstava fotografij in instalacij

Koncept razstave GRADIMO ZA VAS! se dotika problematike mirujocih in zapuscenih gradbišč v Ljubljani in Mariboru, ki se nahajajo na številnih pomembnih lokacijah v mestih in vplivajo na urbanistični izgled. Vizualna umetnica Maša Gala se tudi v svoji slikarski praksi in instalacijah ukvarja z eksperimentiranjem z gradbenimi materiali, tehničnimi posegi v prostor in prepletanjem področij gradbeništva, arhitekture in umetnosti.

Projekt GRADIMO ZA VAS! ima več delov, serijo fotografij in intervencij nanje, instalacije v prostoru in informacijske zemljevide.

Serija fotografij "IT'S A GREAT DAY TO WORK" je ironičen prikaz realnega stanja. Dogajanje na fotografijah posnetih med uradnim delovnim časom gradbenih delavcev v Sloveniji je povsem "mirno". Kljub lepemu in primernemu času za gradnjo nihče v resnici ne dela, niti ne čisti ali varuje, kaj šele gradi po zastavljenih načrtih. Tisto, kar morda najbolj zmoti, je slogan GRADIMO ZA VAS!, prisoten na vsakem od gradbišč ne glede na njihovo stanje, in obenem naslov razstave. GRADIMO ZA VAS! zveni pozitivno in obljubljajoce, prav tako izvrstno izgledajo načrti lepih sodobnih arhitektur na informacijskih tablah na meji gradbišča in javnega prostora - na ogradi...vendar se vsa pričakovanja sesujejo, ko pogledamo za ogrado »to, kar je« in ne »to, kar naj bi bilo«. Slogan, ki ga uporablja cel sistem povezan z razvojem urbanizma, gradnjo in arhitekturo, vključno z gradbenimi podjetji, je obljuba, ki namesto upanja izzvanja je v grožnjo.