Back to All Events

KGB: Marko Grobler band

  • KGB Vojašniški trg 5 Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Maribor KGB • petek, 16.10. 2015 • 21.30 • Vstopnina: 5 Eur

koncert skupine

MARKO GROBLER TRIO (Slo)

Marko Grobler trio

 

Mariborski kantavtor Marko Grobler je aprila 2011 izdal prvo samostojno zgoščenko Iz dneva v dan (založba Celinka). Čeprav je to njegov samostojen glasbeni prvenec, ga odlikuje zrel izraz, ki je rezultat dolgoletnih izkušenj.

Po sodelovanjih v različnih glasbenih zasedbah je leta 1999 ustanovil skupino Ezl ek, s katero je izdal CD Hitim zgubljen skoz’ mesto, kasneje pa je nadaljeval samostojno glasbeno pot. Kot avtor glasbe in besedila ter kot izvajalec redno nastopa na festivalih: Festival šansona, Kantfest – kantavtorski festival v Rušah (prejel 1., 2. in 3. nagrado), festival Lent, Musica v Rogaški Slatini, Godibodi in na drugih koncertnih prizoriščih v Sloveniji.

Marko Grobler je v sodelovanjih s priznanimi ustvarjalci prispeval glasbo pri mnogih projektih: vrsto let sodeluje s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom (monografija o Prekmurju in zgoščenka z naslovom Občutek za veter), prispeval je glasbo za dokumentarni film režiserke Maje Weis Občutek za veter, dokumentarni film režiserja Bojana Laboviča Mariborska Dvorišča, igrani filma Nebeška vas režiserja Rudija Urana…

Poleg zadnje plošče predstavlja na koncertu skladbe iz prejšnjih obdobij, kot tudi sveže pesmi, ki jih bo v novi preobleki tokrat izvedel v triu

Marko Grobler-akustična kitara, vokal

Andrej Veble-bas, vokal

Mario Modrinjak – bobni, cajon

O plošči in o pesmih so zapisali:

»… te pete pesmi suvereno sedajo na opne, od koder pronicajo pod kožo družno z zveni, znanimi od tam, kjer se besede objemajo z melodijami v ljubezenskih predajah, blagih ironičnih opazkah, modrostih za nevsakdanjo rabo, prosto, polno, zrelo …« ( Bojan Sedmak)

»Pravzaprav se plošči iz dneva v dan v ničemer ne vidi, da je prvenec, kajti sestavlja jo 13 avtorskih pesmi, ki se ne odlikujejo samo z zanimivimi, literarno dodelanimi teksti (pravzaprav čisto poezijo), ampak tudi s svežimi melodijami, ki gredo takoj v uho, in z zvočno bogatimi aranžmaji. Pesmi povezuje nekakšen skupen urbani pridih, v besedilih se večkrat začuti Maribor s svojo dinamiko, kontrasti in posebnostmi.« (Jure Potokar, Delo-Polet)

»Z albumom Marko nadaljuje tradicijo žlahtno “mariborskih” poetov, od poznega Predina dalje. Je iskriv, zabaven, malce ironičen, ljubeč do svoje žene… In ujet v posturbani rockovski etno, karkoli to že je. « (Gregor Bauman-Večer)

»Morda to ni bil njegov načrt, a Marko Grobler je s tem albumom ustvaril fantastično glasbeno podlago za vaš naslednji road trip. Kantavtorski navdihi, ki jih Grobler kuje že od preloma tisočletja na festivalih, se tu združijo v izredno všečen in energičen rockovski naval pozitivnih melodij. « (Playboy, 2011)