Back to All Events

GUESTROOMMARIBOR & GT22: Zastavo bomo dobili

  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

You are cordially invited to the opening of the mural "Zastavo bomo dobili" / brunch on Friday, 25th of October at 13h in GT22!

Mural „Zastavo bomo dobili“ je zasnovan na arhivskem materialu, ki priča o borbi Narodno osvobodilnega boja in partizanskega odreda v Sloveniji tekom Druge svetovne vojne. Mural ni memorializacija borbe in borcev, temveč poskus ponovnega premisleka tega zgodovinskega trenutka. Parola „Živimo v zgodovinskem trenutku zatiranja, na katerega lahko odgovorimo le z razrednim bojem“, poskuša umeščati mural iz zgodovinskega v kontekst aktualnosti. Poskuša se obračati k gledalcu, ter ga spodbuditi, da si zastavi vprašanje o njegovem lastnem položaju v današnjem sistemu perfidne represije, predvsem pa, kakšen je njegov odgovor nanjo. 

V risbi na muralu „Zastavo bomo dobili“ je uporabljena fotografija Zidanškove brigade, na kateri le-ta maršira za zastavo, ki jo je dobila ob osvoboditvi Gornjega grada. O pomenu dogodka, kot tudi pomenu Zidanškove brigade, najbolje govorijo izvorna pričevanja borcev in sodobnikov:

»Nekaj posebnega bo danes!«, so govorili tovariši, ki so gledali brhke mladinke, kako nosijo cvetje. »Zastavo bomo dobili!«, se je razneslo popoldne v brigadi. Silno veselje je zavladalo povsod. Vsak je bil ponosen, da je borec brigade, ki bo prva dobila zastavo na Štajerskem. Svečanost predaje zastave naj bi bila zvečer. (Zidanškova brigada, Mirko Fajdiga, Ljubljana 1975, str. 409)

V svojih povojnih razmišljanjih o ustanovitvi brigade na Pohorju, je Mitja Ribičič napisal tole: »Leto dni po bitki na Pohorju, v kateri je skoraj ves bataljon omahnil v smrt, sem stal pred zborom Zidanškove brigade. Bila je formirana 8. januarja 1944. Govoril sem kot politični komisar IV. cone novi brigadi, ki je zrasla v enem letu na Pohorju. Rekel sem, da je brigada dedič Pohorskega bataljona pa me je stisnilo v grlu; spomnil sem se Groge in Katarine, Gustla in zdravnika Mroža, borcev in tovarišev, pokopanih nekje pri Gradcu. Pomislil sem v tistem trenutku, da so se poslednji preživeli ustrelili sami, da ne bi padli v roke sovražniku. Pogledal sem po dolgih treh vrstah mladih fantov, zravnanih v različnih uniformah in z različnim orožjem, s titovkami, in zdelo se mi je, da smo se razumeli brez besed. Prevzeli smo veliko odgovornost. Zavezali smo se mrtvim partizanom, da bomo uresničili smotre, za katere so dali domovini in narodu svojo kri in življenje.« (Zidanškova brigada, Mirko Fajdiga, Ljubljana 1975, str. 55)

Zraven omenjene fotografije so na muralu uporabljeni tudi deli fotografije borcev XIV Divizije, ki se pripravljajo za pohod na Štajersko.

Uporabljeni material hrani Muzej narodne osvoboditve Maribor.