Back to All Events

KIBLA: Željko Kipke: Peta retrofuturistična razstava: 4 filmi

  • Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vabljeni na otvoritev PETE RETROFUTURISTIČNE RAZSTAVE: 4 FILMI, priznanega hrvaškega umetnika Željka Kipke, ki bo v četrtek, 29. oktobra 2015, ob 20. uri v galeriji KiBela MMC KIBLA. 
(štirje filmi in štiri slike o nadzornih kamerah, levitaciji, vohunskih službah, hollywoodskih igralcih, družbeni koži šestdesetih ter obrnjenih časovnih shemah)

//
You are kindly welcome to attend the FIFTH RETROFUTURISTIC EXHIBITION: 4 FILMS by the acclaimed Croatian artist Željko Kipke, on Thursday, October 29, 2015, at 8 p. m. at the KiBela Gallery of the MMC KIBLA in Maribor. 
(four films and four paintings on surveillance cameras, levitation, intelligence services, Hollywood actors, social skin of the sixties and reverse time patterns)
//

Prva Retrofuturistična razstava je bila posvečena Stanleyju Kubricku in se je odvila v Reki (Galerija Grad, 2001). Druga je bila postavljena v Ljubljani na temo vesoljskega eskapizma in neznanih letečih predmetov (Bežigrajska galerija, 2005). Tretja je na duhovit način ilustrirala nov kolonialni režim v mestu Zagrebu po vstopu Hrvaške v EU (Galerija Ulrich, 2011). Četrta se je ravno tako zgodila v Zagrebu pod nazivom Unyielding Look into the Future, na njej so hollywoodski igralci iz petdesetih promovirali nekomercialno hrvaško filmsko produkcijo (Galerija SC, 2014). Preminule filmske zvezde so promovirale manj znane filme, posnete v novem tisočletju. Peta razstava v mariborskem MMC KIBLA je posvečena filmskemu mediju in povratku v prihodnost. Posvečena je filmom s pretrgano časovnico, ki se najpogosteje giblje v obratni smeri.

ŽELJKO KIPKE (Čakovec, 1953) je slikar, pisatelj, občasno deluje tudi na področju filma. Diplomiral je iz slikarstva na ALU v Zagrebu (1971–1976). Obiskoval je Slikarsko mojstrsko delavnico v Zagrebu (1976–1981). Na začetku se je ukvarjal s primarnim in analitičnim slikarstvom, od 1982. pa v svoja platna vnaša ekspresivnost. Bil je član Radne zajednice umjetnika (Delovne skupnosti umetnikov), neformalne skupine, ki je delovala v Galeriji Podroom in Galeriji razširjenih medijev v Zagrebu (1978–1981). V prvi polovici osemdesetih je snemal kratke filme v S8 formatu, v katerih je dokumentiral predvsem lastne akcije v javnih prostorih. Zastopal je Republiko Hrvaško na beneškem bienalu 1993., dve leti kasneje pa na kairskem bienalu. Piše eseje in kritike o eksperimentalnem filmu in likovni praksi za dnevno časopisje in revije. Je član Mednarodnega združenja likovnih kritikov (AICA) od 1997. in Hrvaškega društva filmskih kritikov (HDFK). Udeležil se je Szeemannove avtorske razstave Blut & Honig – Zukunft ist am Balkan v Klosterneuburgu (Dunaj) 2003. Bil je selektor hrvaškega paviljona na 52. beneškem bienalu 2007. V zadnjem času se posveča snemanju kratkih filmskih zgodb, ki temeljijo na sanjah in naključjih. Do sedaj je izdal devet knjig. Živi v Zagrebu.