Back to All Events

CENTRALNA POSTAJA: Vitrine - ”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe”


  • Centralna postaja 5 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

VITRINE - ”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

MARIBOR CENTR@AL

V letošnjem letu smo v Centralni Postaji (na Koroški cesti) zasnovali koncept ”Maribor Centr@al: samozaposleni v kulturi na robu družbe”, ki predstavlja aktualno temo položaja umetnika, ki je danes popolnoma odrinjen na rob družbe. 

Pripravili smo pilotski projekt z naslovom CRE(ART)URE s prezentacijo svetlih in temnih plati delovanja na umetniškem področju danes: povabilo lokalnim umetnikom k enodnevnim predstavitvam v Centralni postaji, ki jih bomo nadgradili s postavitvijo dveh izbranih del v vitrinah Centralne postaje. Vsaka postavitev se prenese v AR model in tako ohrani v virtualni obliki tudi po zaprtju razstave. 

Šest umetnikov s šestimi razstavami, vsak umetnik ima na voljo en predstavitveni dan: prezentacija umetniških del in druženje s publiko, predavanje in pogovorom z umetnikom ter morebitno dražbo del. Po vseh šestih dogodkih se bo pripravila skupna elektronska brošura s predstavitvijo posameznih umetnikov in/ali problemov, s katerimi se soočajo.

Gre za raznolik izbor ustvarjalcev, katerih dela segajo na različna polja vizualnega izražanja - od slikarstva, kiparstva, fotografije in sodobnih likovnih praks. Načrtovane so samostojne razstave naslednjih avtorjev, ki se ukvarjajo z družbeno-kritično tematiko, s poudarkom na položaju umetnika v družbi.


Ob sredah, od 18. 11. do 23. 12. 1015, ob 18. uri, bodo potekali pogovori z umetniki:

18. 11. Borut Popenko, slikar

25. 11. Ana Pečar, intermedijska umetnica

2. 12. Jože Šubic, slikar in kipar

9. 12. Viktor Šest, slikar

16. 12. Jasna Kozar, slikarka

23. 12. Tadej Vindiš, fotograf in prednovoletni zaključni žur.


Namen projekta je spodbuditi in pritegniti mlajše umetnike ter ostale zainteresirane s področja lokalne/regionalne/državne/mednarodne kulturniške scene h kreativnemu sodelovanju. 

CRE(ART)URE projekt bo vodila in povezovala kustodinja in kurtorka Nina Jeza.
Kontakt: ninajeza@gmail.com
Produkcija Zavod uho; oko: Maribor, 2015
Razstavo je finančno podprla Mestna občina Maribor

 BORUT POPENKO
Mariborski umetnik Borut Popenko (rojen leta 1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami, videom in fotografijo. Dejavno sooblikuje sodobno umetniško prizorišče v Mariboru, npr. v okviru kulturnega centra Pekarna magdalenske mreže. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjeval v tujini, najprej v nemškem Halleju na Hochschule für Kunst und Design (1995-1997), kjer je zaključil slikarsko specialko, nato se je kot štipendist grške vlade šolal na likovni akademiji v Atenah (1998-1999), nazadnje pa kot štipendist češke vlade na praški likovni akademiji (2001). Od leta 1998 je samozaposlen v kulturi. Leta 2007 je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo. Njegova slikarska dela zaznamuje geometrična abstrakcija. Motive črpa iz sveta okrog sebe, npr. iz mestne krajine, slikarskih del starejših mojstrov, logotipa cigaret znamke Marlboro, in jih reducira na geometrijske ploskve intenzivnih barv in barvnih kontrastov. V njegovih delih se izrisuje odmev na modernizem, neokonstruktivizem in opart. Geometrično abstrakcijo zasledimo tudi v prostorskih postavitvah, v katere vključuje elemente izčiščenih likov in mrežastih struktur. Njegove prostorske postavitve so multisenzorične in interaktivne, npr. Oblak (2012) in Amygdala (2013). Poleg številnih razstav doma in v tujini se je udeleževal umetniških gostovanj in likovnih kolonij v Sloveniji in drugod po Evropi.

Kontakt: bpopenko@gmail.com

http://www.centralnapostaja.si/