Back to All Events

DVORANA GUSTAF: Punk rock koridor - Pridigarji

  • Dvorana Gustaf 16 Ob železnici Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ska punk skupina Pridigarji je nastal leta 1987 v Ormožu. Je nadaljevanje skupine Gnile duše, ene prvih punk skupin v Sloveniji, ki je delovala med leti 1979 do 1983, katerih skladbe so tudi Pridigarji v začetku igrali. Člani Pridigarjev so tudi ustanovni člani ormoškega kluba Unterhund, mednarodnega kluba, kjer od leta 1990 kraljuje underground in alternativna muzika. Pridigarji so mojstri besednih iger. Besedila so sarkastična, mestoma absurdna, bizarna in groteskna, a povečini zabavna in vedno zelo kritična in premišljena.

Prvi posnetek Pridigarjev, mala plošča Zadnji odcep za paleozoik je izšel pri založbi Front Rock leta 1990. Po mnogih spremembah v postavi skupina izda prvi CD Podvig z napako leta 1994. Bil je prvi izmed petih albumov, ki so izšli pri lastni založbi Ohoho Records.

Drugi CD Počasne preproge je izšel leta 1995, v letu 1997 pa je izid CDja Na vrat na nož sovpadal z nastopom skupine na festivalu Novi Rock, takrat največjem Slovenskem festivalu alternativnega rocka. Nastop Pridigarjev je bil vrhunec festivala.

Konec leta 1999 skupina izda četrti CD Idioti v hali slavnih, tokrat ponovno pri založbi Front Rock v sodelovanju z Ohoho Records. Peti album Vse ali več je bil objavljen leta 2002. Naslednji album Nizki udarci na visokem nivoju je izšel kar devet let kasneje, leta 2011 pri Front Rocku. V začetku leta 2013 pri isti založbi izide njihova prva vinilna plošča – kompilacija Retro dizajn, ki pa ne zaključuje kariere benda, temveč le pripravlja teren za nove podvige!

http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/explorer.php?page=frontrock_prid_retro
http://www.slorock.si/pridigarji/