Back to All Events

GALERIJA K18: Delavnica: Forumsko gledališče

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Na dvodnevni delavnici bomo ustvarili predstavo in spoznali eno izmed tehnik Gledališča zatiranih, ki se imenuje Forumsko gledališče. Gre za obliko predstave, kjer igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je jasno prikazana oseba, ki je zatirana in oseba, ki zatira. Tehnika sloni na improvizaciji igralcev in gledalcev v enem (gled-igralcev). Intervencije potekajo ena za drugo, nikoli istočasno, ko gled-igralci odigrajo svoje predloge za soočanje s situacijo in jo fizično pokažejo na odru. Temu sledi diskusija s širšo publiko o resničnosti intervencije in realni možnosti predlagane situacije, prizor pa se ponavlja večkrat z različnimi intervencijami. V Forumskem gledališču most in kontakt med gledalci in igralci vzpostavlja moderator – joker, ki gledalce spodbuja k aktivni participaciji, diskusiji in premisleku. V tej tehniki se z gledališkim orodjem obravnava možnosti za družbene spremembe – gre za refleksijo realnosti in vajo za akcijo v prihodnje v situacijah v življenju.

Delavnica je namenjena mladim, mladinskim delavcem, aktivistom, (socialnim) pedagogom, andragogom, socialnim delavcem in drugim -ogom, zainteresiranim za izpopolnjevanje v metodologijah aktivističnega in gledališkega dela.

Termini:
21. 11., od 12.00 do 16.00
22. 11., od 10.00 do 14.00.
Produkcijo delavnice bomo predstavili širši javnosti v mesecu decembru.

Mentorja delavnice: Barbara Polajnar (performerka, pedagoginja, producentka) in Jaka Andrej Vojevec (režiser).

Delavnica je brezplačna. Zaželene predhodne prijave preko Facebooka (Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj) ali na mail barbara.polajnar@gmail.com.