Back to All Events

GT22: FrešTreš // Razprodaja

  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Društvo Kombajn / Fundacija Sonda / GT22

FrešTreš // RAZPRODAJA

Vabljeni na otvoritev interaktivne instalacije kolektiva FrešTreš //
We kindly invite you to the opening of the interactive installation by FrešTreš 

27. november, 19.30, GT22, Glavni trg 22, Maribor

Avtorji // Authors
Kolektiv FrešTreš (Dorijan Šiško, Peter Ferlan, Dorotea Škrabo, Blažka Jurjavčič, Aljaž Glaser, Jon Žagar, Sanja Zamuda)

V interaktivnem umetniškem dogodku Razprodaja bo kolektiv freštreš nadaljeval z raziskovanjem nekaterih vprašanj in tematik, ki se jih je lotil v prejšnjih razstavah (predvsem na predzadnji z naslovom Vacation, kjer je temo počitnikovanja na več ravneh uokviril s potrošniško ikonografijo, predvsem v smislu turističnega kiča in reklamiranja). Razprodaja bo izključno posvečena potrošniški tematiki, ki bo služila za oporno točko pri raziskovanju takih področij, kot so recimo umetnost kot tržna dobrina, kič, ponaredek, ulična umetnost itd. Pri raziskovanju teh »velikih tem«, ki so v našem kulturnem okolju bržkone največkrat obravnavane z etičnega stališča (in poanta obravnave je ponavadi obsodba komercializacije umetnosti) se člani kolektiva trudijo razviti neobremenjeno, »vedro« stališče; vprašanja umetnosti in blagovne menjave so tako prikazana na živahen, dinamičen način, morda soroden logiki reklame, morda nekoliko naiven, vsekakor pa namenjen refleksiji skozi smeh.

KAJ JE FREŠTREŠ?
Freštreš je dvoje. Najprej je umetniška revija, maga-zin: snop listov, ki ga držite v rokah, niz informacij pod vašimi čutili. Umetniška revija; to pa ne pomeni, da freštreš služi kot depozitorij neke vnaprej potrjene, odobrene snovi, ki je, ki je bila in bo umetnost. Freštreš je namreč obenem tudi idejna tvorba, ki leži pod tem potiskanim snopom listov, kakor tudi v živčnih sistemih in reproduktivnih organih njegovih ustvarjalcev. Kaj je ta ideja? Recimo tako: zavedanje razvojnosti in v tej razvojnosti neulovljivosti procesa umetniškega tvorjenja; vsakršno ustvarjanje, ki ga freštreš priznava za umetnost, je in mora biti opredeljeno kot proces prevrednotenja, razstavitve, demontiranja in potem prostega montiranja vseh elementov fizične stvarnosti, ki zablodi pod zaslonke, peresa, čopiče, ali pa na žareče ekrane freštrešistov.Kaj je torej vse skupaj? Je transvaluacija estetskih vrednot? Je destrukcija? Je navdih kakšnih anti-muz, razgaljenih ali v živalskih kožuščkih? Je bullshit? Ne. freštreš ošine te opredelitve s posmehljivim pogledom in nadaljuje s svojim pleskanjem, shopanjem, lepljenjem, inštaliranjem, pisanjem, hekanjem, ustvarjanjem.Freštreš ne more izgubiti ničesar razen svoje ustvarjalne erekcije.

Naj živi freštreš!

Koprodukcija: Društvo Kombajn, Fundacija Sonda, GT22, KIBLA
Podporniki: Mestna občina Maribor, Društvo Moment, Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod Udarnik, Fotografski muzej Modrinjak, YoureUp Radio.


Earlier Event: November 27
KIBLA: Youtube party