Back to All Events

KULTURNI INKUBATOR: Predavanje CepelinI nad Mariborom prihodnosti

  • Kulturni inkubator Koroška cesta 18 Maribor Slovenija (map)

V četrtek, 17. decembra 2015, ob 18. uri, bo v Kulturnem inkubatorju, Koroška cesta 18, Maribor, prav posebno predavanje – Cepelini nad Mariborom prihodnosti.

Prav posebej vabljeni ljubitelji literarnih vsebin znanstvene fantastike, steampunka, futuristi, snovalci zgodb in misleci v načinih »kako bi bilo, če bi …«.

Predavatelj Gregor Lozar bo predstavil regionalne in praktične aspekte, ki bi omogočili postavitev dogajanje steampunku podobne zgodbe v Maribor. A za izhodišče bomo namesto gradnje južne železnice Dunaj – Trst, raje vzeli staro razglednico neznanega avtorja, ki je obeležila prihod cepelina v mesto in prikazuje Maribor prihodnosti. Modernistične zgradbe, visokotirna železnica, cepelini, dobro orišejo čas elektrifikacije Maribora in lahko jih navežemo na izgradnjo prve dravske hidroelektrarne v Fali. Ta je bila mišljena za dobavo elektrike gornji dravski dolini, a so zaradi propada avstroogrskega imperija spremenili njen domet in elektrizirali Maribor. Z določeno mero zgodovinske nenatančnosti lahko v ta čas postavimo tudi pravljice, ki govorijo o (magičnem) boju proti kačji kraljici, ko so elektrarno gradili pri Mariborskem otoku, kar zaznamuje konec mitske dobe. Temu najbrž ustreza tudi konec splavarstva, nekje v zgodbi pa se bo znašel tudi znani mariborski kvartopirec Nikola.

Steampunk je znanstvenofantastični, ki je nastal kot derivat starejšega cyberpunka in je razvil lastno estetiko, svojevrsten odnos do tehnologije in posebne tipske junake. To lepo ubesedi že skovanka steampunk, ki je sestavljena iz besede steam – para in punk – ki opisuje uporniško držo, ki se je razvila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja okrog skupin kot so Sex Pistols, Clash in podobne. Beseda steam ureja vsebinsko plat pojava, vračanje v viktorijansko dobo, kjer so tudi izviri znanstvene fantastike (Shelley, Verne, Wells,...), ki se dogaja na način anahroizma, retrofuturizma in postmodernega preigravanja ikonskih del. Drugi del, punk, opisuje držo, ki jo avtorji zavzemajo do tega polja in ki niha med nostalgičnim vračanjem in ironičnim prevpraševanjem tistočasnih ideologij, recimo postavke, da napredek tehnologije izboljšuje svet, delovanja (britanskega) imperija, ali zavojevanja ameriškega zahoda.

Vabljeni!

Izvedbo predavanja so omogočili Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Mladinski kulturni center Maribor, ki je tudi organizator le tega.