Back to All Events

GALERIJA K18: Razstava Shinga Yoshide in Ane Pečar


  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor Slovenia (map)

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Shinga Yoshide in Ane Pečar, 18. 12. ob 19.00 v Galeriji K18.

Delo Ane Pečar zaznamuje poskus brskanja po 'neposrednem dostopu sveta', ki ga poskuša manifestirati preko iskanja 'direktnega stika s prostorom', vzporedno pa težnja po rahljanju multiplih nanosov znanja in utelešene vednosti, ki ga o prostoru kot vzgojena v zahodno miselno tradicijo že ima. “Video kamera se je zdela kot primerni nepristranski opazovalec, umetniško poetični jezik pa kot ustrezen izrazni način. Kaotični, neorganizirani in brezoblični tok čutne izkušnje se je zdel oprijemljiv le skozi umetniško artikulacijo,” zapiše o svojem pristopu.
V soroden odvod etnografskih sodobno-umetniških pristopov je mogoče umestiti tudi pristop Shinga Yoshide, katerega izhodišče predstavlja dokumentiranje specifičnih prostorov tekom njegovih potovanj. Yoshida za svoje trenutne rezidence praviloma izbira odročne kraje (Sibirija, Amazonija, Antarktika), v katerih brska za prostori, ki jih tako ali drugače zaznamuje misterioznost. 
Preko težnje po dokumentiranju še obstoječh praks poganstva na slovenskih tleh, predvsem pa tako imenovanih svetih prostorov, sta tako Yoshida in Pečar za določen čas potovala skupaj, in skupaj vsak zase v video in fotografski medij poskušala ujeti sledi, ki domnevno nosijo pečat avtentičnosti, misterioznosti in nedoumljivosti.