Back to All Events

SALON UPORABNIH UMETNOSTI: Mono-satira Prekleti kadilci

  • Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Dramski igralec Bojan Maroševič bo v sproščenem salonskem vzdušju uprizoril monosatiro Prekleti kadilci, ki je nastala po istoimenskem delu Svetlane Makarovič. Kot je dejal, besedilo odlikuje pronicljiv, piker, zajedljiv, a nikakor ne žaljiv jezik, ki ga je navdušil in navedel k razmišljanju o uprizoritvi.
V knjigi Prekleti kadilci, ki je nastala kot odgovor na sprejetje slovenskega protikadilskega zakona, Makarovičeva na duhovit način prikaže kronološki pregled razvoja kajenja. Pripoved je polna najrazličnejših zgodovinskih imen, ki so podlegla kadilski razvadi.
Maroševič se konkretnim imenom v predstavi izogiba, saj, kot je pojasnil, ne bi rad begal ljudi. Sicer pa sledi sporočilu literarne predloge, ki v odsotnosti moraliziranja in z veliko humorja prikaže svojevrsten pogled na kadilsko razvado.
Zaradi močnega poudarka na jeziku se je odločil za minimalno scenografijo, zato ima poleg sebe na odru le pepelnik in barski stolček. Čeprav je osebno tudi sam "eden od prekletih kadilcev", v nasprotju s pričakovanji na odru ne pokadi niti ene cigarete.