Back to All Events

GT22: Družba spektakla

  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Nelagodna razmišljanja o nekaterih protislovjih sodobne umetnosti, politike in aktivizma

Ogled filma in pogovor

“V družbah, kjer vladajo moderne produkcijske razmere, se celotno življenje kaže kot neizmerno kopičenje spektaklov. Vse kar je bilo neposredno doživeto, se je oddaljilo v predstavo” (Guy Debord)

Knjigo in film »Družba spektakla« avtorja Guya Deborda pogosto označujejo kot Kapital nove generacije. Primerjava vzdrži kritiko. Debordov namen je bil napisati vseobsegajočo kritiko socialnih in političnih manifestacij sodobnih oblik produkcije, s posebnim poudarkom na analizi medijske produkcije kulture in ideologije spektakla. Analiza, ki jo je ponudil 1967, je danes prav tako avtoritativna, kot je bila takrat. Gre za mešanico med provokativnim manifestom in resno študijsko analizo modern spektakelske družbe in izpostavlja predvsem mehanizme preko katerih sodobna globalna ekonomija, vzdržuje, nadaljuje in razširja svoj vpliv z manipulacijo kulturnih in družbenih reprezentacij. Danes se ohranjanje razmerij gospostva in moči namreč ne opira več na prisilo ali na znanstveno ekonomijo, temveč se ob odsotnosti zgodovinskega spomina posreduje s podobami. Kako prebiti spektakelske podobe in misliti družbeno alternative bo tako ključno vprašanje s katerim se bomo spopadli na dogodku, ki bo v petek, 4.12.2015, od 18.00 ure naprej potekal v GT22 (Glavni trg 22) v Mariboru.

Vabljeni!Program:

18:00 – Ogled filma »Družba spektakla« (Guy Debord)

“Ni filma. Film je mrtev. Nobenega filma biti več ne more. Če želite, se lahko pogovorimo …” (Guy Debord)

La société du spectacle, (Družba spektakla) dokumentarni film, Francija, 1974, DVD, 88′, režija in scenarij: Guy Debord; francoščina, slovenski podnapisi.

19:30 – Pogovor »Nelagodna razmišljanja o protislovjih sodobnosti«

O protislovjih sodobnega aktivizma, umetnosti, politike, ekonomije in potrošniške družbe na splošno se bosta pogovarjala situacionist, anarhist in sociolog kulture dr. Nik Jeffs, ki trenutno predava na Fakulteti za humanistične študije ter filozof, sociolog in direktor Inštituta za delavske študije Miha Andrič.

20:30 – Ogled filma »Borili se bomo proti njim« (Jeffs, Pavlišič) in druženje

“Ni še dolgo tega, kar je Zemlja štela dve milijardi prebivalcev, in sicer petsto milijonov ljudi in milijardo petsto milijonov domačinov. Prvi so bili gospodarji Besede, drugi so si jo izposojali” ( Sartre)

“Fašizem je kolonializem, ki se je vrnil v Evropo” (Aime Cesaire)

Film odpira potlačena vprašanja zgodovine in družbenega nasilja povezanega z idejo Evrope, začenši z antičnimi Grki, preko križarjev, kolonizacije, obeh svetovnih vojn do njihovih sodobnih »humanitarnih« različic.

»Borili se bomo proti njim«, dokumentarni film, Slovenija, 2004, DVD, 45′, režija in scenarij: Nikolai Jeffs, Andrej Pavlišič; slovenščina

Več na: http://zofijini.net/dogodek/druzba-spektakla/


Later Event: December 4
Otvoritev stenske poslikave