Back to All Events

FOTOGRAFSKI MUZEJ MARIBOR: Miha Kacafura - NOMINA SUNT ODIOSA


  • 18-20 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vabimo Vas na fotografsko razstavo aktov
fotografa Mihe Kacafura

NOMINA SUNT ODIOSA - Imen se ne navaja

v torek, 8. decembra 2015, ob 18. uri
v Fotografski muzej Maribor, Koroška cesta 19.

„Nič ne more bolj pritegniti pozornosti ljudi kot golo človeško telo,“ je pred 100 leti dejal novinar in fotograf Kurt Freytag. In to velja še danes. Telo je nenadkriljiv izdelek, ki ga je oblikovala mati narava. Prav zato je po prisotnosti v vseh zvrsteh umetnosti, tudi akt fotografija eden od pomembnih stilov umetnostne fotografije.
Lahko bi rekli, da je akt fotografija igra telesa s svetlobo, z lučmi in sencami. Taka igra, da se s konturami poudari lepoto in oblike telesa. Del akta prenesemo na fotografski papir, drugi del pa emocionalno ponotranji vsak zase.
Če pa bi o tem, kaj je akt, povprašali Janeza, bi malce v zadregi in z nasmehom na vprašanje odgovoril s pritrdilnim vprašanjem: »Ni to tisto, ko so na fotografijah gole ženske?« In glej ga zlomka, ima po svoje prav.
Seveda pozirajo tudi moški, a ko slišimo za akt fotografijo, brez dvoma najprej pomislimo na žensko telo. Razodeto telo je v glavah posameznika lahko znak svobodomiselnosti, nedolžnosti, naravnosti, ….., drugič pa grešnosti ali prepovedanega sadu. 

Spoznanje, da je fotografiranje akta iskanje lepot telesa in da lahko dober fotograf model osvobodi neprijetnih občutkov sramu, ter s svojo profesionalnostjo posname eterično mehkobo oblin, postane akt fotografija žgečkljiva skrita želja mnogih posameznikov. Naj zapelje tudi vas.

Veselimo se druženja z vami!