Back to All Events

PoLENTni kino - Tkalka: Črno-belo

  • Tkalka 3 Tkalski prehod Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

TKALKA, 28. junij 2015, 21.30: ČRNO-BELO


Življenje posameznika barvajo različne barve. Cel spekter barv. Toda včasih se zdi, da je kakšen trenutek le črno-bel. Tak, ki ga je nemogoče opisati in obarvati kakorkoli drugače.
Tako se pobarvata preteklost in sedanjost v IZGUBLJENEM OTROŠTVU in LEAVES s potovanjem v spomine. Nič drugače ni pri ROMEU in JULIJI - sta... ali nista..., kot je črno... ali belo...
Animacije dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor nas bodo istega večera odpeljale še do študentskega filma. Med njimi: ODŠTEVANJE in OD ŠTUDENTSKE POTI DO ZAPOSLITVE... Pridite in vidite!


IZGUBLJENO OTROŠTVO – drama

Preteklost in sedanjost trčita v gozdu - v blatu, listju, ob vročem čaju.

Scenarij: Jure Kapun, Mia Skrbinac, GBS, Režija&montaža: Tilen Berglez, GBS: II. gimnazija Maribor

LEAVES – drama

Poetično potovanje v naravo, v spomine.

Scenarij, kamera, režija: Miha Likar: II. gimnazija Maribor

JULIJA IN ROMEO  - romantična komedija

Tragika ljubezni iz Shakespearovega časa ni danes nič manj aktualna.

Režija: Rok Bratkovič; scenarij:  Nika Mikulič Vernik, Gašper; igralci: Renato Bratkovič, Eva Cehtl, Bor Stegne; kamera: Mitja Kegl; Zvok: Pavel Koropec; Statisti: Ana Lešnik, Nika Lešnik, Nika Mikulič Vernik, Vasja Eigner, Maja Kodrič Crnjakovič, Mihael Bukvič; kostumografija: Nika Lešnik, Gašper Moškotevc; montaža: Anton Zvonko Španbauer: Srednja šola Slovenska Bistrica

ANIMACIJE – Srednja šola za oblikovanje Maribor

Jure Zorman; mentor: Bronislav Horvat Toš
Jan Intihar; mentor: Bronislav Horvat Toš
Žan Mesarec; mentor: Bronislav Horvat Toš

ŠTUDENTSKI FILM

MELODIJA ŽIVLJENJA - fantazijski film

Mlad študent med svojih pohajanjem po fakulteti opazuje svoje kolege, ki poslušajo glasbo na svojih predvajalnikih. Tako tudi njega premaga radovednost in se odloči za nakup lastnega predvajalnika, a kaj hitro ugotovi, da mu dejavnost ne prinaša veselja. Takrat se spomni na stetoskop, ki ga ima na polici in ker ima le ta prav tako slušalke, ga prešine misel, da bi lahko nadomestil dolgočasni mp3 predvajalnik. Odloči se preizkusiti, pristavi ga k srcu in ugotovi, da ga poslušanje lastnega bitja srca spravlja v dobro voljo in mu prinaša veselje ter notranji mir. Hitro pa naslednji dan ugotovi, da družba ne podpira njegove drugačnosti, zaradi česar skoraj že opusti svojo ''strast'', vendar takrat k njemu prisede mlado dekle, ki je prav tako drugačna kot on in skupaj se podata na življenjsko pot, svojo strast pa preneseta tudi na naslednje generacije. Mnogokrat v tem hitrem tempu življenja in tehnoloških presežkov pozabljamo na najbolj enostavne stvari v življenju, jih imamo za samoumevne,  na njih pa se spomnimo šele takrat, ko je na nitki naša lastna eksistenca. Potrebno se je naučiti uživati predvsem v majhnih in preprostih stvareh. 

Igrajo: Tim Horvat, Ana Žugelj, Marica Šlauer, Jožef Veber, Bojan Veber, Žiga Greifoner, Klemen Peras, Robert Železnik, Dinko Šimac, Oliver Ruškovič, Ana Filip, Mitja Lorenčič, Marcin Chelstowski, Vesna Prapotnik, Katarina Kresič, Jaka Brdnik Kaleb, Tina Žel, Matej Vinkovič, Zala Pia Lipičnik, Monja Dobnik, Špela Gal, Alen Obrez, Matej Fideršek.
Scenarij: Jure Veber, režija: Jure Veber, kamera: Alfonz Bauman, montaža: Marcin Chelstowski, produkcija: FERI, Alen Obrez, glasba in zvočni efekti: Tim Žibrat

MISSING THE MOMENT - fantazijski film

Peter se trudi doseči svoje sanje - postati priznan umetnik. Pri tem je njegovo dojemanje časa njegov največji sovražnik.

Igrata: Nejc Birsa, Nives Brauner
režija in Scenarij: Mitja Mlakar, asistenta režije: Miha Šubic & Mojca Pernat, producentka: Mojca Pernat, glasba in oblikovanje zvoka: Tim Žibrat, montaža : Mitja Mlakar & Miha Šubic, vizualni efekti: Mitja Mlakar, direktor fotografije: Mitja Mlakar
Make-up artist: Mojca Škof, hair stylist: Kristjan Skamljič, kostumografija: Tjaša Frumen, scenografija: Mojca Breg, fotografi: Rok Dežalak & Urška Drofelnik & Boštjan Selinšek
Design: Piotr Szot & Mitja Mlakar

OD ŠTUDENTSKE KLOPI DO ZAPOSLITVE - fantazijski film

Zgodba govori o preprosti študentki Tiji, ki zraven študija išče tudi študentsko delo. Priložnost dobi v uredništvu revije Bonbon, kjer v času študija marljivo dela preko študentske napotnice. Problem nastopi, ko Tija zaključi s študijem in diplomira, saj izguba študentskega statusa prinese nič kaj prijetne spremembe.

Igrajo: Tija – Mojca Hribernik, Leon – Jure Veber, Urednica Petra – Tina Tomažin, Prijateljica – Zala Pia Lipičnik, profesor – Jaka Polutnik, 10  študentov, sodelavka – Urška Pintarič, nova študentka – Mateja Meh
Režiser Marko Knehtl, producentka Tina Žel, snemalka Monika Koležnik, montažerka Zala Pia Lipičnik

ODŠTEVANJE - fantazijski film

Odštevanje je kratka drama v kateri spoznamo delček življenja osebe, ki jo je življenje popeljalo na pot, ki bo iz nje izvlekla tisto kar večina uspešno zadržuje v sebi - v času svojega obstoja. Kako lahko nepravičnost, ki jo občutimo upraviči naša dejanja? Kaj bi lahko eno drastično dejanje povzročilo običajni, ljubeči družini? Kaj je potrebno, da pretehtamo svoje trdne odločitve, ki se v normalnih razmerah mogoče zdijo nerazumne?

Igrajo: Goran Rihter, Anja Periz, Siniša Todić, Marjan Družovec, Uroš Rudolf, Oliver Ruškovič, Vedran Čevis
Režiser: Dinko Šimac, producentka: Ana Filip, snemalec: Oliver Ruškovič, snemalka: Tamara Domuzin, montaža: Vedran Čevis

PILLOW FIGHT – oglas

Oglas je nastal za Liscin natečaj. V videu se dve punci tepeta z vzglavniki. To ni nedolžen pretep.

Producentka: Ajda Račečič, Režiserka: Ajda Račečič, Direktor fotografije: Aljaž Tepina,  Montaža: Ajda Račečič, Barvna korekcija: Ajda Račečič

PILLS&HEELS - fantazijski film

Ana se pripravlja na večer z prijateljicami. Ko se uredi, se vse tri odpravijo v klub, kjer se zabavajo, plešejo in pijejo. Srečajo prijatelje in zapletene v pogovor niso pozorne na svoje kozarce kar hitro izkoristi zasledovalec in Ani vrže vanj »tabletko«. Omamljena Ana se odpravi na sveži zrak, da pokadi cigareto, ko jo zasledovalec odpelje v avto. Prijateljicama v njenem imenu napiše sms in jo odpelje.

Igrajo: Cvetka Gašparič - Ana, Aleš Peinkiher - zasledovalec, Tamara Kurnik - prijateljica Sara, Tanja Žlebnik - prijateljica Tina, Tadej Strašek - natakar, statisti: Rok Močnik, Jaka Senekovič, Jure Senekovič, Veronika Godec, Tjaša Brod, Matej Štern, Jernej Senekovič, Mateja Kokol, Denis Erhatič, Andrej Jd, Mitja Pfajfar, Marko Vranjkovič, etc.
Snemalec 1: Mateja Skledar, snemalec 2: Tanja Klajnščak, montaža: Dejan Markovič
producent: Tjaša Brod

PLAYGROUND - eksperimentalni film

Pravi Tilt-shift efekt se dobi z uporabo nagibnega objektiva, medtem, ko se efekt miniature doseže v post produkciji z digitalno obdelavo fotografij. Ta proces se imenuje tudi »Smallgantics«. Za posnetek dobre miniature sta pomembni predvsem dve stvari. Prva je izbira scene, ki jo bomo fotografirali. Ljudje, vozila in zgradbe fotografirani s ptičje perspektive so v tem primeru najboljša rešitev, saj se pogosto pojavljajo kot miniature v obliki igrač, maket ipd. Drugi dejavnik je globina scene, potrebno je namreč prostorsko ravnovesje med objekti. Spodnji del slike nam je po navadi najbližje, nakar se z višino stvari oddaljujejo. Fotografija je navadno ostra na sredini, čeprav to ni nujno in je lahko selektivni fokus tudi bližje zgornjemu ali spodnjemu robu, odvisno od učinka, ki ga želimo doseči.

Portretne fotografije zato niso primerne, saj so brez globine slab motiv za miniaturo. Bolje je uporabiti slike z motivom gneče na ulici, plaže, hiše, prometa ipd. Prevozna sredstva so prav tako primerna, ker so podobna plastičnim maketam.

Tako je "Igrišča" nastal iz statičnih fotografij, ki so bile obdelane v programih  Photoshop, Lightroom, LRTimelaps in Adobe Premiere. Za ta projekt je bilo posnetih preko 6000 fotografij, post produkcija pa je trajala okoli teden dni. Ideja filma je pokazati naša vsakdanja življenja iz druge perspektive in na drugačen - igriv način. Navsezadnje je življenje igra. In v tem filmu nimajo glavno vlogo animirani liki ali igrače ampak ljudje. Gledalec je priča situacijam, ki so postale človeška igrišča.

Foto, montaža: Branimir Belović


Earlier Event: June 28
Toni acoustic performance