Back to All Events

EPEKA: Nimaš pojma ali jaz sem Selma Selman / You have no Idea or I am Selma Selman


  • EPEKA 8 Koroška cesta Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Otvoritev razstave priznane romske sodobne umetnice Selme Selman, ki je letošnje leto postala dobitnica nagrade ''Zvono'', ki jo podeljuje Center za sodobno umetnost Sarajevo za najboljša umetniška dela nastala v zadnjih dveh letih.

V četrtek, 30. avgusta 2015, ob 19.00 uri v prostorih Galerije EPEKA na Koroški cesti 8, v Mariboru

Namen: Obeleženje Dneva spomina na romski genocidGalerija EPEKA v petek, 30. julija 2015, otvarja razstavo priznane romske sodobne umetnice Selme Selman.

Otvoritev razstave je ob 19. uri.

Koncept je zakoreninjen v moji identiteti kot ženske, bosanskega in romskega umetnika in vse njene kompleksnosti. Razstava je uvod v moje umetniške prakse, ki je za večino del performativa v naravi, vendar ne izključno. V večini mojega dela sem sama glavni protagonist, ki predstavljam in razjasnjujem vidike vsakdanjega življenja v svoji skupnosti, ki je širša javnost ponavadi in najverjetneje nima v notranjosti.

Vprašanje vključevanja Romov je bila zelo občutljiva tema že dolgo obdobje po vsej Evropi. Skozi tradicijo in običaje moje kulture poskušam slikati slike, ustvariti video posnetke in fotografije, ki so značilne in nudijo uvid v moje korenine na eni strani, po drugi strani pa tudi predstavljajo življenje v 21. stoletju kot romskega umetnika, ki je hkrati tudi ženska. Moja praksa je zato odraz moje okolice in realnosti, ki pokaže krutost in življenja iz dneva v dan. Včasih je to realnost lahko zelo težka, ampak vedno sem poskušala usmeriti to trpljenje v mojo umetnost in se učiti iz vsake izkušnje s katero se srečujem v življenju.

Identiteta je bila tema v svetovni sodobni umetnosti skoraj tri desetletja. Vsi, ki so seznanjeni z romskim prebivalstvom, nas ne poznajo, ne poznajo naše zgodbame in izkušnje ter ne razumejo pogleda izven stereotipov, ki so ponavadi negativni.

Vidim svojo vlogo kot nekdo, ki izobražuje javnost o obstoju, ki se razlikuje od norm in kaj to pomeni, da je umetnik prvo in nato še Rominja. Skozi svoje delo želim strokovni in laični povedati zgodbe, ki so pogosto na humoren način prikazane umetniško, ki ima za premagovati trojne ovire - biti ženska v izrazito moški kulturi, biti bosanka in še Rominja.

Skupina štirih video del, vključno z Ne glejte v ciganske oči, Rom nastopa z zastavo in Imaš fanta? vse vključujejo skozi različne vidike romsko identiteto, vprašanja državljanstva, ženskosti in vraževerja, ki pronica v vsako premikajoč se kader.

Fotografije iz serije Mercedes 310 so glamorozni avtoportreti v starem kombiju moje družine. Zanimalo me je, prikazati kontrast med mojo sliko kot lepo, dobro oblečena umetnica in dotrajanega starem kombiju, od katerega je pomembno preživetje moje družine. Ko sem odraščala sem nosila podobne rokavice kot sem jih na fotografiji, da bi pomagali mojim sorodnikom pobirati stare kovine za nadaljnjo prodajo. Razlika od "ciganskega življenja" in " življenja umetnice", je na nasprotnih spektrov obstoja, sama delim oba. Instalacija Slike na Metal, 2014 so skupina desetih slik, ki so narejene na zavržene kose železa, aluminija ali medenine. Vsak kos je del mojega življenja, ali gre za portrete mojih družinskih članov, avtoportrete ali prizorov iz moje skupnosti. Konceptualno je najdena kovina bila in še vedno je sestavni del mojega življenja ter nudi obstoj moji družini ter se okoli njega vrti moje otroštvo in posledično površina teh slik. Pokrita instalacija je sestavljena iz nešteto majhnih poslikav na pokrovčkih, ki vsebujejo besedilo in so poslikane z motivi iz popularne kulture. Vsak kos je ločeno zelo enostaven in vsi reki so napisani v pogovornem in humornem jeziku, kot npr. "The 1245 marks debt is not Mine", "You are only good when you suck dick", "We fuck, steal and make babies",...

Video instalacija 16.000 delov je sestavljen iz videa, ki se dogaja v starem Mercedesu.Video daje vpogled v življenje moje družine, vendar se večinoma ukvarja s komunikacijo in kako to vpliva na vsakodnevno življenje. Ta video ni bila uprizorjena ali narejen s scenarijem. Je tok zavesti, ki prihaja iz mojih družinskih članov in njihovih zaznav do denarja in dolgovov. To je nekaj s čem se ukvarja vsaka družina na en ali drug način in sama ga predstavljam v obliki umetnine.

Performens You have no idea / Nimaš pojma je nastop v živo, ki se bo odvijal v kotu galerije v obdobju ene ure. Nenehno se ponavlja fraza “Nimate pojma". Ta predstava je zelo intimen nastop, ki govori o mojem življenju kot celoti. Občinstvo ne more imeti popolno sliko o mojem življenju, kdo sem, kako vesela ali žalostna sem, če je ali ni bila bolečina v mojem življenju ali kako se počutim v tem trenutku, ko sem sredi nastopanja pred občinstvom. Čeprav se ta del nanaša na okoliščine sem v svojem življenju imela občutek, da je lahko zelo univerzalna ob istem času, saj ne moremo zares vedeti, kako se ljudje resnično počutijo v vsakem trenutku njihovega obstoja.


Young awarder Roma contemporary artist, Selma Selman. wil be opening her exibition in Galerija EPEKA (Koroška cesta 8, Maribor) on 30th of July 2015 at 7pm.

Več informacij: 
http://www.epeka.si/2-avgust-dan-spomina-na-romski-genocid/

Razstava je na ogled do 28. avgusta. Vstop prost!

Vljudno vabljeni.