Back to All Events

GT22: Poskusi za nepokorno telo

  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Predstava govori o plesu kot političnem nagnjenju in disidentski praksi, o iskanju dejanj, ki odsevajo in segajo preko diskusij, ki v nekem obdobju potekajo po svetu.

'Poskuse za nepokorno telo' (Experiments for a non submissive body) gradita Túlio Rosa in Leonardo D’Aquino iz Brazilije. Umetnika trenutno delujeta pod okriljem Centra Plesa v Mariboru.  

Projekt se je pričel v Buenos Airesu, z raziskovanjem dejanj v javnem prostoru, in se sedaj, v drugi fazi, bolj osredotoča na odnos med plesom in politiko.


Túlio Rosa že od leta 2009 dela kot samostjni umetnik. Zanimajo ga ustvarjanje v skupini, prakse aktivistov, diskusije o seksualnosti in spolu in zmožnost razčlenjanja ideje o avtorstvu in umetnosti znotraj umetnostnih struktur. Njegova dela so predstavljena v različnih mestih v Braziliji, Argentini in na Portugalskem. Prav tako je nastopal v predstavi Marcelo Evelin/Demolition INC. Suddenly everywhere is black with people (Nenadoma je povsod črno ljudi), ki je že bila predstavljena v trinajstih državah v Južni in Severni Ameriki, Evropi in Aziji. [about.me/tuliorosa]

Leonardo D’Aquino je brazilski umetnik, ki dela med Salzburgom in Berlinom. Študiral je sodobni ples na SEAD [Salzburg Experimental Academy of Dance] in je diplomiral v scenski umetnosti na univerzi v São Paulo [Brazilija]. V Evropi je razvil samostojne projekte, ki so bili predstavljeni v Nemčiji, na Nizozemskem in v Avstriji. Sodeloval je s koreografi, kot so Jelka Milic, Ryan Mason, Christos Xyrafakis, Paul Balckman, Christine Gouzelis, Mzamo Nondlwana in Milan Tomašik. [about.me/leonardodaquino]


Dogodek je del lokalne »kikštarter« kampanje zaGT22, s katero te GT-jevci na svoj način nagovarjamo, da podpreš idejo neodvisnega intimnega gledališča, ki ga vzpostavljamo v svojih kletnih prostorih na Glavnem trgu 22 v Mariboru, v nekdanji Mona Lisi. 

Intimno gledališče posega zunaj meja klasične gledališke škatle. Je samosvoj uprizoritven prostor namenjen razvoju sodobnega, neinstitucionalnega gledališča, ki gradi na drznosti, ustvarjalnosti in intimni komunikaciji med ustvarjalci in občinstvom.

VSTOPNINA: 3 eur


PRODUKCIJA: Center Plesa in GT22

http://www.gt22.si/kikstarterzaGT22.html
http://www.centerplesa.si/