Back to All Events

wlan SLOVENIJA: BattleMeshV8 Maribor


  • Obrambni dom Pekre 1 Bezjakova ulica Pekre, Maribor, 2341 Slovenia (map)

Spoštovani, 

od 03. do 09. avgusta 2015, vljudno vabljeni na mednarodno konferenco BattleMeshV8, v Dom obrambe Pekre, Maribor. V tednu dni se bodo pod Pohorjem srečali strokovnjaki s celega sveta, ki sodelujejo pri razvoju brezplačnega in skupnostnega Interneta. Ustvarjen bo prostor za medsebojna izobraževanja in vzpostavljanje novih sodelovanj. 

Udeležba na dogodku je brezplačna. Konferenca se bo odvila po metodi unconference (za doseganje fluidnosti in raznolikosti srečevanj), urnik predstavitev in pogovorov pa najdete na http://battlemesh.org/BattleMeshV8/Agenda Za bolj tekočo organizacijo se lahko udeleženci prijavijo na http://battlemesh.org/BattleMeshV8/Participants 


Ob vse večjem uveljavljanju novih tehnologij pri vsakodnevnih in demokratičnih procesih naših družb je naloga pred nami razvoj in udejanjanje vključujočih in emancipatornih potencialov informacijsko komunikacijskih tehnologij. Raziskovalci po vsem svetu med sabo sodelujejo s ciljem pripeljati brezplačen in skupnosten Internet do vseh ljudi na svetu – kar za mnoge ruralne skupnosti ni samoumevno, urbane skupnosti pa so pri mreženju odvisne od velikih operaterjev na trgu. 

Brezplačno brezžično omrežje v lasti skupnosti lahko dosežemo tako, da si ga izgradimo sami. Eno takšnih omrežij nastaja tudi v Sloveniji in v tednu od 03. do 09. avgusta 2015 se bodo domači strokovnjaki iz wlan slovenija srečali z mednarodno prepoznanimi strokovnjaki, da soočijo tehnološke rešitve za dosego teh ciljev in rešitve nadgradijo. 

V Mariboru bomo med drugimi gostili: 

- Juliusz Chroboczek, raziskovalec iz francoske Université de Paris-Diderot, raziskuje nove pristope usmerjanja podatkov po omrežjih; 

- Dave Taht rešuje problem pojava "bufferbloat" v omrežjih, ki povzroča zakasnitve v prenosu podatkov, in 

- Juan Benet razvija sistem IPFS, novo generacijo spleta samega. 


wlan slovenija omrežje je pobuda za izgradnjo odprtega in brezplačnega brezžičnega omrežja po celotni Sloveniji. Spodbujamo ljudi, da zgradimo skupno omrežje skozi sodelovanje. Če vsi posta-vimo točko odprtega omrežja pri sebi doma in podelimo del svoje obstoječe Internet povezave z okolico, potem bomo skupaj pokrili celotno Slovenijo z omrežjem, ki bo vsem omogočalo brezpla-čno osnovno povezljivost v Internet. 

Povezujemo tudi slovenske javne, umetniške in kulturne, produkcijske, izobraževalne, raziskoval-ne in vse druge zainteresirane prostore in posameznike v samostojno in neodvisno brezžično 

omrežje. V tem omrežju je dovolj prostora, svobode in možnosti za nove vsebine, interakcijo in komunikacijo, raziskovanje, izmenjavo podatkov, storitve in alternativen dostop do vsebin Inter-neta. Tako vzpostavljamo nov medij, ki je prosto dostopen in katerega možnosti uporabe so ome-jene le z domišljijo in ustvarjalnostjo. 

Pridružite se pri širjenju omrežja in na mednarodni konferenci BattleMeshV8Maribor! 

### 

Za vse dodatne informacije mi pišite na elektronski naslov: nina@wlan-si.net