Back to All Events

Alena Drahokoupilová: Du bist voll in Ordnung


  • Galerija K18 Koroška cesta Maribor, Maribor Slovenia (map)

Vabljeni na odprtje razstave rezidenčne umetnice GuestRoomMaribor Alene Drahokoupilove, v sredo, 16. 9. 2015, ob 19:00 v Galerijo na Koroški 18.


Potem ko se je v začetku septembra že predstavila mariborski javnosti, bo rezidenčna umetnica Alena Drahokoupilova skozi razstavo »Du bist voll in Ordnung« predstavila še svoje delo. V projektu se je navezala na lasten osebno-intimni položaj na eni ter začasni delovno-družbeni kontekst na drugi strani. Izhodiščna točko predstavlja kompliment, ki ga je bila nekoč deležna s strani znanca. Generična izjava »du bist voll in Ordnung«, ki se ji je ravno zaradi izostanka v situacijah hvaljenja običajno pričakovanih superlativov, navkljub svoji ne(natančni) povednosti zdela avtentična, pristna, pa se je v času njenega rezidenčnega bivanja ravno tako naključno povezala z okoljem, ki bi naj služil kot referenčno izhodišče njenega projekta. Kot tudi sicer je umetnica v času rezidenčnega bivanja v fotografskem mediju mapirala urbani prostor Maribora. Med spoznavanjem mesta se je kot ključna skupna točka fotografij korit za rože, tranzitorno-nedorečenih mestnih situacij, socialističnih delavskih stanovanjskih kolonij, v okviru forme vive nastalih javnih plastik, vzpostavil material betona. Betonske izseke je oblikovala kot razglednice s pripisom »du bist voll in Ordnung«, to izjavo pa opremila z grafitarskima izjavama na lokalni kontekst, ki ju je v tem procesu srečala, »O moj Maribor, v srcu si mi ti« in »Fuck you forever, Maribor«.

Kot marsikatera druga, tudi rezidenčna platforma GuestRoomMaribor od gostujočega kulturnega delavca pričakuje, da svojo siceršnjo prakso in delovni pristop vsaj do neke zaznavne mere prilagodi specifikam lokalnega okolja. Od gostujočega skratka zahteva marsikaj: da v kratkem času rezidenčnega bivanja spozna specifike tega istega okolja, se z njim na takšen ali drugačen način poveže, jih vzame za izhodišče dela, ter na podlagi slednjega tudi realizira in predstavi svoj novi projekt. Nastali projekt je tako skorajda neizbežno, predvsem pa vnaprej predpostavljeno perceptiran kot izjava na samo okolje. Rezidenčna umetnica in kuratorka Alena Drahokoupilová, ki se v svoji praksi sicer osredotoča predvsem na kompleksne urbane situacije, v katerih je vidna sled nikoli v polni meri realiziranih zgodovinskih utopičnih vizij boljše družbe, situacij, ki skratka tvorijo zmes različnih sistemov, časovnih obdobij, strategij ter ideologij urbanističnega načrtovanja, ni v tej navezavi nikakršna izjema.


Razstava v Galeriji K18 bo odprta med 16. septembrom in 1. oktobrom.

Več na: http://www.alenadrahokoupilova.com/ in www.guestroommaribor.si