Back to All Events

GUESTROOMMARIBOR: Meet the artist / Spoznaj KURS

  • GT 22 22 Glavni trg Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

V Mariboru gostuje umetniški kolektiv KURS, ki ga sestavljata Beograjčana Miloš Miletić in Mirjana Radovanović. Srbska ustvarjalca bosta kot rezidenčna gosta pri projektu GuestRoom Maribor ustvarjala na temo novega okolja, v katerem bosta prebila mesec dni. Kdo sta, kaj počneta in kakšno bo njuno poslanstvo v Mariboru,  nam bosta predstavila v torek, 22. 9. 2015 ob 19.00 v GT22 na Glavnem trgu 22.


Beograjski kolektiv poskuša v svojem delu naslavljati ključne problematike, ki se tičejo javnega interesa, kot so brezposelnost, fleksibilizacija, komercializacija izobraževanja, delovni pogoji v različnih kulturnih kontekstih ter historični revizionizem. Glavni cilj KURS je ustvarjati izobraževalne in informativne vsebine v okviru umetniške govorice ter prezentiranje le-teh skozi forme umetniške izraznosti. Čeprav je KURS primarno povezan s produkcijo umetnosti kot načinom izražanja in artikulacije, si skozi svoje delo ravno tako prizadeva za vključitev v politični boj, kar se v veliko primerov manifestira preko sodelovanj z levičarskimi organizacijami.

Nekateri najpomembnejši projekti vključujejo: slikanje muralov »Boj, Znanje, Enakost« ob Dnevu študentov; »20. oktober« ob sedmi obletnici osvoboditve Beograda in »Tovarne delavcem« v tovarni Itas-Prvomajska v Ivanovacu. Od leta 2013 KURS v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih družbenih področij izdaja tudi publikacijo »Zidne novine«, ter raziskuje različna tematike povezane s sodobnimi družbenimi vprašanji.


Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.guestroommaribor.si