Back to All Events

VETRINJSKI DVOR: Svetlobna gverila: Re:Akcija3


  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

odprtje: Vetrinjski dvor, sreda, 23. september 2015, ob 20.00
Do: 9. oktober 2015

Mesto je živ organizem, eden izmed bistvenih pogojev za njegovo živost pa je nenehen pritok in zlivanje novih vsebin in praks, saj prav te mesto spreminjajo v poligon kreativnosti, v prostor igrive domišljije, v mesto, kjer je prijetno živeti. 

Zato letos prvič v Mariboru gostimo festival Svetlobna gverila, ki sicer domuje v Ljubljani, a s posameznimi projekti redno gostuje tudi drugje po Sloveniji. Na mariborskih ulicah, fasadah, trgih in parkih se obeta serija svetlobnih intervencij, ki izpostavljajo mestne kotičke v dobesedno novi luči, hkrati pa raziskujejo vlogo svetlobe v umetnosti. Svetlobna gverila tako spodbuja razmislek o vlogi umetnosti in umetnika v javnem prostoru, ki se vse bolj sooča z nezadržnim krčenjem in vsestransko degradacijo. Hkrati opozarja na vlogo svetlobe pri sooblikovanju urbane izkušnje, nenazadnje pa tudi na potencial umetnosti pri zviševanju kakovosti življenja v mestih. 

Re:Akcija3 v Maribor prinaša izbor del predvsem slovenskih avtorjev, ki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikro─ambientov. Dela, ustvarjena za prejšnje edicije ljubljanskega festivala, so v Mariboru umeščena v nove prostorske kontekste, ki zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva, z domiselnim izpostavljanjem vloge svetlobe v vsakdanjiku in v umetnosti pa nagovarjajo karseda široko publiko.

Za dodatno ustvarjalnost skrbi Društvo Hiša!, ki bo v sklopu programa Svetloba dvorišč gostila Laboratorij Svetlobne gverile, v katerem bosta oblikovalec Tilen Sepič ter arhitekt doc. dr. Tomaž Novljan izvedla dve brezplačni delavnici, v katerih bomo ustvarjali svetlobne oblake in lovili svetlobo. 

Svetloba nam odpira drugačne poglede na mestno tkivo, preganja sence, zbuja upanje, predvsem pa omogoča svež pogled in novo rabo vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana. Zato vabljeni na večerni sprehod po svetlobnem Mariboru! 

RAZSTAVLJAJO: Kaja Avberšek & Darja Osojnik, Marko Crnobrnja (RS), Tina Drčar, Aleksandra Stratimirović (RS/SE), Tilen Sepič, Marjeta Zupančič Meglič, Dan Adlešič & Uršula Rihtar & Katarina Müller & Anja Radovič & Katja Špiler, Andrej Štular in Katja Paternoster.

Postavitev v Mariboru so s svojo nesebično pomočjo omogočili Muzej NO Maribor, Zavod Udarnik, Mariborska knjižnica, GT22, Centralna postaja - zavod Uho:oko, Nadškofija Maribor in Skupina Veritas d.o.o ter Restavracija Rožmarin.