Back to All Events

INFOPEKA: Javni posvet o mitih o beguncih

  • Infopeka 16 Ob železnici Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

INFOPEKA vabi - javni posvet o mitih o beguncih

Posredujem:
"Zgodbe beguncev lahko zadnjih nekaj dni spremljamo tudi v Mariboru in veliko aktivistov/prostovoljcev je že vse od sobote na terenu in pomagajo po najboljših močeh.

Ker se situacija spreminja iz dneva v dan in ker ne vemo, kako dolgo bo beguncem še omogočen prehod v dežele v katere so namenjeni, je pomembno, da tudi v Mariboru staknemo glave in se pogovorimo na kak način lahko pomagamo, tako da bo pomoč res smiselna, kakovostna in bo beguncem omogočala lažjo integracijo v lokalno okolje in seveda tudi samoorganizacijo.

S tem namenom vas v četrtek, 24. 9. 2015, ob 17h vabimo v prostore MISC INFOPEKA, kjer bomo najprej pripravili javni posvet na katerem bomo s pomočjo Nike Kovač iz Iniciative za demokratični socializem (IDS), razbijali sovražne mite o beguncih, s pomočjo dr. Anice Mikuš Kos, specialistke otroške psihiatrije in ustanoviteljica Centra za psihosocialno pomoč beguncem pri Slovenski filantropiji in Zorana Zeljića, kliničnega psihologa, ki sta oba delovala v begunskih centrih vzpostavljenih v 90.-ih letih v Sloveniji, pa ugotavljali, kako velikega pomena je nudenje psihosocialne pomoči beguncem.

Drugi del srečanja bo namenjen pripravi konkretnega akcijskega načrta, kjer se bomo sodelujoče organizacije, iniciative, posameznice in posamezniki, dogovorili, kako lahko glede na naša znanja in zmožnosti pomagamo beguncem, ki bodo morda ostali v Mariboru.

Do takrat pa poziv vsem, ki imate čas: na železniški postaji v Mariboru so aktivisti že v soboto vzpostavili info točko za begunce, kjer lahko le-ti dobijo življenjske potrebščine in informacije o tem, kako in kam potovati, kakšni dokumenti so potrebni. Vzpostavljena je tudi wi-fi točka. Info točka deluje vsak dan od 10h do 19h. Vsaka pomoč aktivistov/prostovoljcev je dobrodošla!

V solidarnosti!"