Back to All Events

MAJA ŠIVEC: BIT-JE


  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vabljeni na otvoritev razstave z naslovom: BIT-JE umetnice Maje Šivec, ki bo v četrtek, 3. septembra 2015, ob 19. uri, v Vetrinjskem dvoru na Vetrinjski 30 v Mariboru.

Pred otvoritvijo razstave ob 18:30 uri bo predstavitev knjižne uspešnice “10 P-jev za uspešno dojenje“, ki prav tako razbija telesne in druge tabuje. Z nami bo avtorica priročnika Willma A.K., ki je neodvisna svetovalka za dojenje, IBC, porodna spremljevalka, porodna aktivistka...“ 

Bit-je kot ontološki fenomen koncipira vodilo fotografij Maja Šivec. Umetnica razstavlja obsežen opus portretov golih nosečnic. Bit, ki postaja bitje in ki iz docela nedolžnih organskih začetkov prehaja v svet onstran varnega zavetja uterusa, je sintetiziran v materinstvu, ki vsaj pri človeških bitjih predstavlja večno intimno povezavo rojenic in rojenih. Maja Šivec bodoče matere ne opazuje v smislu izključno slovenske stereotipne dobre vile, temveč kot nosilko kategorije večnosti, ki jo implicira povezava otroka in mame.

Avtorica fotografira tudi v kombinaciji: nosečnica z otrokom ali nosečnica z bodočim očetom. Ob pogledu na fotografije kakor da začutimo pulziranje dveh src: bitja, ki je in bitja, ki bo. Motivi fotografinje Maje Šivec so ujeti v srčnem vzdušju ali pričakovanju novega življenja, ob pogledu nanje pa začutimo nežnost, dojamemo nedolžnost in hkrati večnost ženskega nosečniškega akta, pri čemer golota zgolj dodatno poudarja prvinskost in napoveduje genezo, veselo oznanjenje novega rojstva.


Prisrčno vabljeni k druženju in skodelici dišečega čaja Čajnice Čajek!

Umetnica Maja šivec, kustosinja Nina Jeza ( Artists Poors )in Willma AK
Razstava bo na ogled do 17.9.2015. Delovni čas galerije: vsak dan od 11-13 in 16-19 ure.