Back to All Events

VETRINJSKI DVOR: Liričnost barv na platnu


  • Vetrinjski dvor Vetrinjska ulica 30 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Namen razstave je opazovanje barv v slikarstvu. Konceptrazstave omogoča vpogled v načinobravnavanja barv v dvajsetletnem slikarskem ustvarjanju avtorja del Zlati Prah.

 

Človek lahko s prostim očesom zazna vsaj 2000 različnih odtenkov barv. Zanimivo je opazovati in čutitikombinacijo različnih barv na platnu in samo energijo, ki jo izžarevajo.

 

Vrazvoju slikanja avtorja slik so bile sprvaprisotne predvsem hladne barve.  Prevladovale so modre, sive, bela in črna, v majhnih odmerkih pa so se pojavljale tudi ostale barve, lahko bi tudi rekli, da so bile skoraj popolnoma izključne iz slike. Te slike so imele zelo v omejenem obsegu vključene šahovske figure. Obdobje rdeče barve je pomenila neke vrste prelomnico v slikanju in v življenju slikarja. To obdobje lahko poimenujemo obdobje zrelosti.

Barve se same od sebe zložijo v kompozicijo, ki se potem zazna na sliki. Avtor se neboji nanašati in uporabljati barv, saj mu o temni potrebno razmišljati.  Barve enostavno prenese na platno, kjer izpoveduje svoje občutke in misli. Barve razlagajo njegovo počutje. Zanjje slikanje prava poezija in ko se dobro počuti takrat vse prekipeva od barv.

Slika postaja obraz, s katerim se identificiramo in nas določa. Pomembna vloga barve je v tem, da deluje tudi kot zapis časa in pogosto deluje terapevtsko na opazovalca, ki postane na nek način soustvarjalec slike.

Svoje prijatelje lahko na razstavo povabite tudi preko Facebooka.

Organizator: Zlatko Kavčič Svetina


Later Event: January 15
PRVI ODER: Generacije