Back to All Events

ZAVOD UDARNIK: Maribum Afriqui 2016

  • Zavod Udarnik Grajski trg 1 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

20.15: projekcija dokumentarnega filma "domače produkcije": Djembabe: Our trip to Mali or Born to be legendary
20.30: koncert skupine Djembabe, 1. del
21.15: projekcija dokumentarnega filma Maribum Afriqui: Meeting in Bamako
22.00: koncert skupine Djembabe, 2. del; gost Igor Bezget

Dokumentarni film Djembabe: Our trip to Mali or Born to be legendary
kamera in montaža: Karolina Bucka Kustec
leto nastanka: 2010

Filmček "domače produkcije" s sentimentalno vrednostjo ali kako se je študijski izlet v Mali spremenil v legendarnega. 
Koncert skupine Djembabe
Djembabe so nastale leta 2009, ko sta Tina Sovič in Karolina Bucka k sodelovanju povabili pianistko Tamaro Povh, ki pa je v bendu najprej prevzela vlogo igranja na afriške bas bobne. Za prvi koncert v Slovenski Bistrici so potrebovale fotografijo, ki jo jo naredila Petra Hudrap in takoj postala članica benda (šejker in bas bobni). Kmalu za tem so se vse štiri kot po čudežu odpravile v Mali, za nekatere zibelko svetovne glasbe. To potovanje jih je za zmeraj zaznamovalo, glasbeno in tudi sicer. Njihov repertoar se je od preigravanja malijskih ritmov razširil v spajanje slovenskih tradicionalnih pesmi z zahodnoafriškimi ritmi in avtorske skladbe. Sčasoma sta se puncam pridružili tudi flavtistka Asja Grauf in violinistka Naike Makuc, ki sta dali novo glasbeno dimenzijo razburljivemu odkrivanju, kaj vse je v glasbi mogoče. Sledila je nekajletna pavza, ki se je delno pokrila z porodniškimi dopusti članic. Potem je nastopil spet pravi čas za ponovni zagon, tokrat z violinistko Špelo Huzjak. Danes so Djembabe tukaj z novo in staro energijo, mlajše in bolj žive kot kdajkoli prej, a še vedno preproste in modre. In zabavne. Lahko bi rekli celo narodno zabavne.
Zaigrale bodo lastne komade, prežete z afriškim duhom, in priredbe slovenskih narodnih melodij, ki jih je poljubila Zahodna Afrika. 

Proti koncu se jim bo pridružil dragi gost Igor Bezget, glasbeni pustolovec, sicer pa eden najboljših slovenskih kitaristov oziroma kar "vsestranski" glasbenik, ki je tudi eden od protagonistov dokumentarnega filma Maribum Afriqui: Meeting in Bamako.

Petra Hudrap: vokal, dundun, balafon
Špela Huzjak: violina
Asja Grauf: flavta
Tamara Povh: dundun, klavir, vokal
Karolina Bucka Kustec: djembe, dundun
Tina Sovič: djembe, balafon, dunun
Igor Bezget: el. kitara

DOKUMENTARNI FILM Maribum Afriqui: Meeting in Bamako - premiera

Kamera: Barou dit Parou Diassana
Realizacija in montaža: Barou dit Parou Diassana
Produkcija: Plesna izba Maribor, Slovenija
Koprodukcija: Don sen folo, Mali
Zasnova ideje, asistent montaže: Tina Sovič

Kaj se zgodi, če se srečajo slovenski in malijski glasbeniki in plesalci, z namenom da ustvarijo umetniško delo, ki bo preplet dveh tako različnih si kultur in bo hkrati preseglo kulturne, rasne, generacijske in druge določitve?
Februarja 2015 so se trije slovenski umetniki, glasbenika Tina Sovič in Igor Bezget ter plesalka Mojca Kasjak, odpravili v Bamako, Mali, na umetniško rezidenco. V mnogih pogledih izlet v neznano, kljub temu da je Tina že stara znanka v Afriki in da je bil Igor leto pred tem glavni kitarist na nekaj afriških porokah. Pričakala sta jih Lassina Kone, plesalec in ustanovitelj plesne šole Don sen folo, ter fotograf, snemalec in koordinator "za afriške zadeve" Barou dit Parou Diassana. Po nekaj dneh iskanja primernega glasbenika se je pojavil še zadnji član črno-bele zasedbe, n'gonist Lassine Kone. Jezik sporazumevanja: nekaj francoščine, veliko gibov in glasbe. V slabih dveh tednih je nastala plesno-glasbena predstava We meet in material za pozneje izdan CD Meeting in Bamako. Dokumentarni film Meeting in Bamako je prvi del dokumentarnega gradiva malijsko-slovenske zgodbe, ki se je nadaljevala poleti 2015 v Mariboru in se bo (upajmo) letos spet v Maliju, žal brez plesalca Lassina Koneja. 
Barou dit Parou Diassana je Malijec in se preživlja predvsem kot snemalec in fotograf na porokah, krstih in drugih družinskih dogodkih, ki so v Maliju družbeno zelo pomebni. Pogosto ga pokličejo tudi za snemanje in fotografiranje modnih dogodkov. Posnel je nekaj videospotov za malijske glasbenike, sicer pa je to njegov prvi dokumentarni film. Večino dokumentarnih filmov z afriško tematiko posnamejo Zahodnjaki, zato je ta film, gledan in zmontiran skozi oko Afričana, tudi po tej plati nekaj posebnega. 

Avtor filma bo prisoten na premieri in na voljo za vprašanja in debato! 

Projekt Maribum Afriqui podpirajo ali so podprli Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, JSKD, Festival Lent, Društvo Losi, Don Sen Folo in drugi partnerji.

Kontaktna oseba dogodka: Tina Sovič, tinasovica@gmail.com, 051 336 145
*Cena za dogodek Maribum Afriqui 16.1. ob 20.00, Kino Udarnik: 5 EUR
http://www.plesnaizba.si/aktualno/maribum-afriqui-2016---premiere-dokumentarnih-filmov-in-koncert-djembabe-z-gostom-igorjem-bezgetom/

Later Event: January 16
JAZZ KLUB SATCHMO: I love 80s