Back to All Events

ŽIDOVSKI TRG: Otvoritev devete avtorske klopi "Sklop"

  • Židovski trg 6 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Otvoritev devete avtorske klopi v projektu „Zgodba o klopeh in ljudeh“, ki ga drugo leto zapored finančno podpira (tudi) Mestna občina Maribor.

Njen avtor arhitekt Janko Rožič jo je poimenoval SKLOP, ki je lahko večja klop ali manjši oder, odvisno od razpoloženja in narave naše naravnanosti. Na Židovskem trgu povezuje skoraj vse ključne sklpe prostorčasja: naravo in kulturo, mesto in zgodovino, trg in drevo, zid in reko, aplv in kamen, človeka in svet ... Krog in elipsa na obodu, nista samo elementarni geometrijski obliki, temveč tudi robova, ki posameznika vabita, da se vsede in opre, še več, da se odpre navznoter in navzven, vase in v svet... Med obrambnim stolpom in sinagogo, trdnjavo in templjem, svetom in svetim ... se je vzpostavila os, ki je še vedno živa, skozi leta in letnice jo že od nekdaj uteleša to staro drevo. Tukaj in sedaj vsakdo, če se le zna začuditi, zmore začutiti možnost in zmožnost rasti, kakor v drobnem semenu mogočno drevo, ki raste navzgor in navzdol hkrati, s koreninami se opira v globoko gotovost zemlje in s krošnjo odpira v vedno bolj vedro in sinjo jasnino.

Dogodek bo v sredo, 21. 12. 2016, ob 178. uri na Židovskem trgu v Mariboru. 
Program dogodka bodo tvorili govori, kratek glasbeni nastop komornega pevskega zbora Hugo Wolf in sam akt otvoritve klopi ter seveda obvezno fotografiranje na novi klopi.