Back to All Events

TURMISTIKA: Zimski solsticij 2016 * Obredni pohodi k megalitom *


  • parkirišče pred pokopališčem 8 Kobanska ulica Kamnica, Upravna enota Maribor, 2351 Slovenia (map)

Vabljeni na rekonstrukcijo obrednih dogajanj ob zimskem solsticiju na dveh izjemnih megalitskih lokacijah, ki temelji na vedenju o megalitskih kulturah ter starih zgodbah. 
Kaj kmalu namreč nastopijo dnevi, ko se sonce navidezno zaustavi na nebu in dokončno prevlada noč. In vendar to ni čas za brezup, temveč prav nasprotno. Ko umira staro, se namreč rojeva novo. Zimski solsticij, ko staro sonce nadomesti novorojeno, je prav poseben trenutek, saj odpira vrata v druge dimenzije. To je že od nekdaj tudi najprimernejši čas za obredje, katerega neločljivi del predstavljajo prav posebna mesta. Tista, kjer se srečujeta nebo in zemlja. Tu stojijo kamnite hiše, v katerih se za ščepec časa ustavijo nebeška telesa in tako naznanijo njegove prelomnice. Takrat nastopi trenutek udejanjanje obreda, ki je naša skupna moč, s katero lahko vplivamo na razmere v svetu…

* Preobrazba na Božanskih kamnih * 21. in 23. december 2016 *
Obredni pohod in glasbeni dogodek (150 m višinske razlike, 7 km, 6 ur, nezahtevno) 

Rdeča nit dogajanja bo rekonstrukcija obredja ob zimskem solsticiju, tam, kjer stojijo megaliti. Tokrat na Kačjih kamnih, bolj znanih pod imenom Hudičeve skale, ki od nedavnega nosijo novo ime, namreč Božanski kamni. 69 megalitov na vrhu razglednega hriba, ki so večidel postavljeni v tloris enakokrakega trikotnika z daljšima stranicama okoli 30 m, so izjemno natančen kamniti koledar in še veliko več. Da gre za delo človeških rok, potrjujejo tudi arheološke najdbe. Morebiti so ti megaliti svojevrsten kamniti stroj, pa vam v presojo ponudimo tudi točke moči, ki jih je pred slabim letom določil bioenergetik. Tu boste tudi priča izjemnih svetlobnih fenomenov in to bodo tudi trenutki, ki jih bomo sklenili z obredom. Slovesu od starega leta na megalitih sledi romanje k puščavniku, skozi čudovit gozd pa vse do vrhnjega grebena z izjemnimi panoramami, kjer so tudi ruševine nekdaj mogočne kmetije. To je puščavnikov dom, in tu nas bo čakala zelenjavna enolončnica iz ognja ter druge puščavnikove umetnosti. Po slovesu se spustimo nazaj k megalitom, da doživimo podvojeni sončni zahod, prisluhnemo angelskemu glasu Barbare Gabrielle in opravimo zadnje obredje, da potlej družno in osrčeni vstopimo v nov ciklus. 

Zbirališče: Parkirišče pred pokopališčem v Kamnici, 10.30 ura. 
Kosilo bo okoli 13.30 h.
Zaključek ob 17. uri
Dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen oz. odpovedan. Izveden bo v primeru najmanj 6-ih udeležencev. 
Višina prispevka je odvisna od števila udeležencev. 
Udeležba na lastno odgovornost !
Prijava: 070 598 308 (Matej)

*************************************************************************************

* Pozdrav novemu soncu na Sv. Duhu * 22. in 24. december 2016 *
Obredni pohod (300 m višinske razlike, 8 km, 9 ur, srednje zahtevno) 

Program vas bo popeljal skozi naslednje vidike. 
Prvič, spoznali boste vrhove, ki jim pravijo tudi krona Kozjaka. Krasi jih nekaj desetin megalitskih struktur, ki pričajo o pradavnih mestih moči in zdravilnih izvirih. Ti kamni še danes veljajo za svete, saj se je ohranilo obredje, ki ga domačini vršijo vpričo velike noči. Takrat ti kamni dajejo plodnost, ob zimskem solsticiju pa zaščito. 
Drugič, na enem izmed vrhov bomo pričakali sončni vzhod. Točko sončnega vzhoda ob zimskem solsticiju na horizontu nam bodo nakazovali megaliti. 
Tretjič. obredje. Sončni vzhod bo tudi trenutek obrednega recitala, pozdrava novemu soncu, čemur bo sledil ogled številnih megalitskih struktur. Del obreda bo tudi obisk izvira, za katerega intuitivno menim, da ga energizira veličastni pokončni megalit, ki stoji tik nad njim. Temu sledi pot minljivosti, najprej k ruševinam mogočnega srednjeveškega gradu, nato k slikovitim ribnikov, danes oazi miru, pred stoletji pa vodnim zajetjem, ki so poganjala številne mline in žage. Potem se vračamo na vrh, kjer nas v gostilni čaka kosilo. Po kosilu si ogledamo zadnjo skupino megalitov in se tam poslovimo od sonca. 

Zbirališče: Parkirišče pred pokopališčem v Kamnici ob 6.00 uri. 
Kosilo bo okoli 14.00 ure.
Zaključek ob 16.30 uri
Dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen oz. odpovedan. Izveden bo v primeru najmanj 4 - ih udeležencev. 
Višina prispevka je odvisna od števila udeležencev. 
Udeležba na lastno odgovornost !
Prijava: 070 598 308 (Matej)

Hvala za podporo in lep pozdrav !
TUR(M)ISTIKA