Back to All Events

DVORANA GUSTAF PEKARNA: Cosovel

  • Dvorana Gustaf pekarna Ob železnici 16 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Letos mineva 90. let od smrti Srečka Kosovela, najbolj pomembnega slovenskega predstavnika literarne avantgarde, ekspresionizma in konstruktivizma. Aktualna besedila pesnika še vedno inspirirajo nove generacije umetnikov, ne samo v Sloveniji.

Predstavljamo poljsko umetnico Cosovel, ki bo skupaj z bendom nastopila v Mariboru dne 1.2.2016 ob 21:00 v Dvorani Gustaf. 

Cosovel je poljska pevka in skladateljica, ki si je umetniško ime sposodila od Srečka Kosovela, s katerim kot sama pravi, „sodeluje”, saj Cosovel pomeni za njo co-operation with Kosovel. Njen prvenec je izšel januarja 2015 in je požel na Poljskem zelo dobre kritike, bil je tudi razglašen za eden najboljših prvencev leta 2015. Poezija Srečka Kosovela je prisotna v njenih besedilih in jo spremlja skozi proces ustvarjanja.

Cosovel eksperimentira s različnimi instrumenti, kot klavir, čelo in violina da ustvari poseben ambient, ki ga lahko označimo kot avantgardni pop. V skladbah mešajo se elementi jazza in folka ter elektronike. Na odru se pevki pridružijo še: Aleks Polak (bass, ukulele), Wiktoria Jakubowska (bobni) in Dariusz Skarżyński (vizualizacije v živo).
Skupina je nastopala na najbolj pomembnih festivalih na Poljskem in v Evropi, med drugimi na: Orange Warsaw Festival, Tauron Nowa Muzyka (Katowice, Poljska), Reeperbahn Festival (Hamburg), Loftas (Vilnius), Waves Bratislava, Fantoche Festival (Baden), Barbakan (Banska Bystrica) itd.