Back to All Events

KGB: Čompe

  • KGB Vojašniški trg 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

ČOMPE

JANEZ ŠKOF – diatonična harmonika/vokal; 
NEŽA ZINAIĆ – violina; 
BREDA KRUMPAK – alt saksofon;.
ŽIGA SAKSIDA – alt/bariton saksofon; 
SILVO ZUPANČIČ – kitara;
MARJAN STANIČ – bobni/tolkala; 

ČOMPE sestavlja šesterica glasbeno podobno naravnanih članov igralskega poklica, ki jih družita zadovoljstvo in užitek v ustvarjanju lastne glasbe. Ob dejstvu, da je glasbena pot pravzaprav že krepko uhojena, da je v poplavi žanrov, atakiranju in diktatu medijev in neizprosnosti kapitala, ob nasedanju na vsiljeno trendovstvo že vse dorečeno, se Čompe tovrstnim trikom izmikajo. Na tej poti iščejo svoj izraz, svoje stranpoti, se spogledujejo in trčijo z raznorodnimi glasbenimi žanri, vse skupaj zamotajo v svoj celofan, zasučejo konvencionalno logiko in v tem vidijo, najdejo in iščejo čar užitka, otroškosti in zadovoljstva delovanja in delanja. Čompe se ne gibljejo niti na margini niti v main streamu, domače se počutijo tako »med hlevskim gnojem kot v soju koncertnih luči«, ne sami ne njihovo poslušalstvo niso vnaprej profilirani. Čompe so zavezani akustičnemu zvoku, zato jim je raba elektronskih pomagal in ostale tovrstne kramarije tuja.
Poseben pečat daje Čompam Janez Škof, sicer sloviti slovenski igralec, s svojevrstnim nekonvencionalnim prijemom, menjavo harmonij in ritmike, njegov vokal pa se giblje med melanholičnostjo na eni strani in izrazitim optimizmom in veseljem na drugi.

Neobremenjujoči tulijo luni in poslušalcem besede slovenskih poetov Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha … in otroško radoživo nažigajo svojo lumpenproletarsko muziko. In v tem je pravzaprav kleč in radost vsega njihovega početja.

KRITIKE PO KONCERTU: 
Neverjetni Škof s skupino Čompe:
Vodilni član, glasnik, pevec in harmonikar skupine je igralec Janez Škof, ki z izrazitim smislom za humor povezuje spored in daje glavni impulz vsaki skladbi s svojo diatonično harmoniko. V „družabnem škandalu“, ki ga skupina ustvarja, spoznamo mešanico najrazličnejših elementov in slogov; staromodna plesna glasba, glasbe sveta, utrinki narodno zabavne glasbe, klezmer, besedila pa izhajajo iz izvrstne pesniške govorice slovenskih najuglednejših pesnikov pa do najbolj šaljivih ljudskih vsebin…
Primorski dnevnik, Rossana Paliago, 27. 1. 2004

So reči, ki jih pozabiš zato, da si zapomniš tiste, ki so tega vredne. Po mojem globokem prepričanju Čompe to še kako so!
I. K., psihologinja, Idrija, 29. 11. 2001

Posebej moški del ekipe Čomp že s svojo telesno mimiko vzbuja prijeten srh in požene kri po žilah. Da o glasbi, ki jo igrajo, ne govorim. Do kraja izzivalno, erotično, da te v svojih lastnih sokovih odplakne nekam na napačen breg.
Greh, erotični mesečnik, št. 2/99, V. T. v pismih bralcev

Neprisiljeno genialno.
Statistični vestnik, maj 1999, V. R., sižé kritike

Aja! A to so oni? Tega pa nisem vedu. Če bi, bi jih pa poslušal s čist drugačnimi ušesi.
F. Z., jazzist, poleti 1997, Maribor

Earlier Event: February 20
SALON UPORABNIH UMETNOSTI: Ana Ćurčin
Later Event: February 20
GUSTAF PEKARNA: Trance Only