Back to All Events

VETRINJSKI DVOR: Kafetkanje za dame in spremljevalce z Bojanom Maroševičem


  • Vetrinjski dvor Vetrinjska ulica 30 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Zavod ArmaMaxa Maribor s sodobnim pristopom preko povezovanja različnih umetniških segmentov, želi obogatiti kulturno dogajanje v našem mestu in razstavišču Vetrinjski dvor.

Tokratni projekt je preplet likovne razstave dveh avtorjev po izboru Lejle Festić Britovšek in dramskega intermezza z Bojanom Maroševičem.

Kulturnik in umetnik Bojan Maroševič je priznano gledališko ime. Danes gost številnih kulturnih dogodkov, tokrat v sodelovanju z Zavodom ArmaMaxa Maribor pripravlja dramski intermezzo.

 


ojan Maroševič se je rodil leta 1951 na Jesenicah. Pri šestnajstih je igral glavno vlogo v prvem jugoslovanskem barvnem filmu Sončni krik v režiji Boštjana Hladnika. Za svoj igralski debi je dobil na filmskem festivalu v Nišu nagrado za najboljšega mladega igralca Jugoslavije. Posnel je več kot trideset filmov v domači in tuji produkciji. Pred diplomo iz igre na AGRFT je delal v Zvezi kulturnih organizacij, kjer je skrbel za gledališko dejavnost. Glasbena izobrazba mu omogoča delovanje tudi na koncertnih odrih (sodeloval je s Slovensko filharmonijo, Mariborsko filharmonijo, Orkestrom slovenske policije, APZ Tone Tomšič, Zborom Carmina Slovenica, Zborom Consortium musicum, na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev Ondina Otta, festivalu Glasbeni september in pri jazzovskem projektu Music of the Words). Na Ljudski univerzi v Mariboru predava retoriko. Ljubezen do glasbe in gledališča je združil v dveh avtorskih projektih – Bariccovem Devetsto (Mali oder SNG Maribor, 2002) in Süskindovi igri Kontrabas (Narodni dom, 2005). Na Maistrov dan, 23. novembra 2009, je Bojan Maroševič na Malem odru SNG Maribor premierno izvedel svoj avtorski projekt, monodramo o generalu Maistru z naslovom General, ki je nastala pod peresom Toneta Partljiča. 18. januarja 2013 je v SNG Maribor premierno uprizoril monosatiro Prekleti kadilci, ki je nastala po istoimenskem delu Svetlane Makarovič, ki je požela velik uspeh. Od leta 1997 je stalni član Drame SNG Maribor.

Izbor dveh avtorjev iz obsega likovnih del Zavoda ArmaMaksa Maribor:

  • Natalija Šeruga, slike iz ciklusa "Vrnitev v domači kraj"
  • Ljupčo Samardžijski, slike iz njegovega zadnjega ciklusa "Spirit of piano"

Organizator: Zavod Armamaksa Maribor


Earlier Event: March 11
LUTKOVNO GLEDALIŠČE: Pirat in luna
Later Event: March 11
UGM: Ta je lovska