Back to All Events

KIBLA: Mlad baskovski pisatelj in pesnik Ekaitz Goienetxea se predstavlja v Mariboru

  • Kibla Ulica kneza Koclja 9 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Društvo za sodobno umetnost X-OP v evropskem projektu Druge besede
Mlad baskovski pisatelj in pesnik Ekaitz Goienetxea se predstavlja v Mariboru

Društvo za sodobno umetnost X-OP iz Maribora je ena od slovenskih kulturnih organizacij, ki se je uspešno vključila v EU program Ustvarjalna Evropa, v katerem sodeluje z dvema projektoma. Eden izmed njih, Druge besede / Other Words, povezuje 'majhne' jezike in jih promovira s pomočjo literarnih produkcij in rezidenc. Nosilec, institucija Donostia Kultura iz San Sebastiana / Donostie, ene letošnjih Evropskih prestolnic kulture, izpostavlja baskovki jezik, medtem ko so poleg slovenščine prisotni še makedonski, irski in frizijski jeziki. 

Projekt se je začel leta 2015 in bo trajal do 2019, prva aktivnost Društva X-OP pa je dvomesečno gostiteljstvo rezidenta Ekaitza Goienetxea iz v Mariboru, kjer bo v tem času seveda pisal, sodeloval na festivalih, se vključeval v prireditve, spoznaval našo kulturo in okolje, se učil slovenskega jezika, obiskoval druge kraje in se prvikrat predstavil v ponedeljek, 21. marca 2016, ob Svetovnem dnevu poezije, na večeru branja poezije v Multimedijskem centru KIBLA.

Ekaitz Goienetxea je mlad baskovski avtor, ki prihaja iz Bermea (Biskajski zaliv). Piše kratke zgodbe, potopisne tekste ter poezijo. Leta 2014 je prejel nagrado »Gabriel Aresti«. V Mariboru bo živel, ustvarjal in se spoznaval z lokalnimi okoljem, skupnostjo in kulturo v času med marcem ter majem letošnjega leta.

Ob Svetovnem dnevu poezije bo Ekaitz Goienetxea predstavil izbrane pesmi v baskovskem jeziku, ki jim bomo prisluhnili skupaj z njihovimi angleškimi prevodi. To bo njegova primerna predstavitve pri nas.

Projekt Druge besede / Other Words je partnerski program organizacij iz evropskih regij s področja kulture, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenike, scenariste in scenaristke, aforiste in afortistke ter vse ostale, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v 'majhnih' jezikih. 

Vanj so ob Društvu X-OP in vodilne organizacije Donostia Kultura iz Baskije (Španija), vključeni še partnerji Forum na mladi iz Bitole (Makedonija), Foras na Gaeilge iz Irske in Tresoar iz Frizije (Nizozemska).

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v ponedeljek, 21. marca 2016, ob 19. uri, v Kibli. Vstopnine ni.

Več na http://otherwordsliterature.eu/