Back to All Events

NARODNI DOM: Svetlana Makarovič: Pekarna MišMaš


  • Narodni dom Ulica kneza Koclja 9 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

nedelja, 20. 03. 2016, ob 11:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red KEKEC in IZVEN
nedelja, 20. 03. 2016, ob 17:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red KEKEC in IZVEN
 

Igrajo: Aljoša Koltak, Jagoda, Tarek Rashid, David Čeh, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Damjan M. Trbovc, Rastko Krošl, Mario Šelih, Igor Sancin, Igor Žužek

Avtor dramatizacije, dodatnih songov, režiser: Jure Novak
Glasbenika: Nataša Lazić / Janja Šuštaršič, klavir; Jernej Luzar / Danej Pukl, kitara; dramaturginja: Tina Kosi, scenografinja: Urša Vidic, kostumografinja: Mateja Benedetti, avtor glasbe: Uroš Buh, korepetitor: Simon Dvoršak, koreograf: Brane Potočan, oblikovalec zvočne slike: Igor Vuk, lektor: Jože Volk
Slovensko ljudsko gledališče Celje

Dobrodušni, vedno nasmejani in skromni pek Mišmaš peče najboljši kruh daleč naokoli, z njim vsak dan razveseljuje vaščane in ga z veseljem daje revnim otrokom zastonj. Ne druži se z vaščani, drži se zase in nikoli ne stopi v tujo hišo. Od zlobne, opravljive vaške mlinarice Jedrt kupi vsak mesec le tri majhne vreče moke, njej pa nikakor ne gre v glavo, kako lahko iz tako malo moke speče toliko dobrega kruha. Jedrt je jezna na Mišmaša, ker od nje kupi tako malo moke, da se mora vsak teden s svojo cizo odpraviti v sosednjo Kurjo vas, da moko proda Kurjemu peku, zato se odloči, da bo prišla Mišmaševi skrivnosti do dna. 

Pekarna Mišmaš je zgodba o dobrem peku, ki nesebično peče najboljši kruh in z njim razveseljuje vse ljudi, ter o nevoščljivosti in zlobi, ki prijaznega peka prežene iz vasi. Je zgodba o omejenem posamezniku, ki iz zlobe in nevoščljivosti povzroči škodo vsej vasi, o vaščanih, ki se ne postavijo za dobrega peka, temveč nasedejo zlobnim govoricam, in o dobrosrčnem peku, ki si ne dovoli, da bi ga taka skupnost omejila in mu krojila življenje.

Svetlana Makarovič je za eno svojih najlepših pravljic Pekarna Mišmaš leta 1975 dobila Levstikovo nagrado, danes pa pravljico lahko uvrstimo med slovensko pravljično klasiko.

Predstava traja 50 minut in nima odmora.

http://www.slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/pekarna-mismas

Premiera: 3. oktober 2015