Back to All Events

NARODNI DOM: Baročni orkester L'Orfeo in Collegium Vocale Salzburg

  • Narodni dom Ulica kneza Koclja 9 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

4. koncert Orkestrskega cikla

četrtek, 24. 03. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

 

 

Mladinska kantorija iz Salzburga

Dirigentka: Michi Gaigg

Solisti:
Ulrike Hofbauer, sopran
Margot Oitzinger, alt
Virgil Hartinger, tenor
Markus Volpert, bas
Stefan Zankl, bas

 

 Koncertni list

Spored
Johann Sebastian Bach: Pasijon po Mateju

V velikonočnem  času se bomo potopili v eno najmogočnejših del J. S. Bacha, Pasijon po Mateju. To priljubljeno  delo baročnega repertoarja je  svoj čas veljalo za  izjemno glasbeno bogato in moderno. Bach je v želji  po večji sugestivnosti v cerkveno glasbo drzno vnesel izraznost in forme operne glasbe, arije in ekspresivni recitativ. 
Matejev pasijon ima še posebej pomembno vlogo v zgodovini glasbe, saj je Felix Mendelssohn kot dirigent leta 1829 z njegovo izvedbo ponovno »odkril« J. S. Bacha. Skladba odtlej velja za vrhunec zvrsti in vedno znova dokazuje, da je eno tistih del glasbene zgodovine, ki kot da ne poznajo neusmiljene minljivosti. Njegova moč vedno znova prepričuje tudi nas. 

Delo bo izvedel nam že znani baročni orkester L'Orfeo, ki bo tokrat pripeljal s seboj izvedensko vokalno skupino Collegium Vocale Salzburg in mojstrske soliste. Orkester L'Orfeo prepriča v hipu: vodja Michi Gaigg je karizmatična glasbenica, ki zna spodbuditi k sočutnemu timskemu delu in pomaga izvabiti iz glasbenikov visoko raven, pestro zvočno barvitost in občutljivost.
Zato ne preseneča, da so glasbeniki prejeli številne najuglednejše svetovne nagrade (npr. nagrade revij BBC Music Magazine, Diapason, Gramophone, Pizzicato, Le Monde de la Musique, Fono Forum, nagrado avstrijskega radia Pasticcio ter Echo), nastopali so na najuglednejših festivalih in kot specializiran ansambel tudi v vodilnih opernih hišah. 
Podobno pot stopa Collegium Vocale, ki sodeluje tudi z drugimi izjemnimi ansambli za staro glasbo, kot sta denimo Akademija za staro glasbo Berlin in Musica Antiqua Köln, ter glasbeniki Reinhardom Goeblom, Sigiswaldom Kuijkenom idr.

http://www.lorfeo.com ● http://salzburger-bachgesellschaft.at/collegium-vocale


Later Event: March 24
KGB: Skarabej