Back to All Events

MUZEJ NO: Javna razprava o begunski problematiki in izstopu iz zveze NATO

  • Muzej NO Maribor Ulica heroja Tomšiča 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V lokalnem odboru Iniciative za demokratični socializem (IDS) Maribor vas vabimo, da se udeležite javne razprave na temo begunske problematike in izstopa iz zveze NATO. 

Lansko jesen so v Slovenijo, preko tedaj še ne ožičene meje, prišli prvi begunci iz Bližnjega vzhoda. Slovenska desnica in ekstremni center, ki nam vlada, sta jih takoj, brez kakršnegakoli utemeljenega razloga začela jemati kot grešne kozle in kot hudo varnostno grožnjo slovenskim državljankam in državljanom ter celotni evropski kulturi. S takšnim pristopom razni hujskači med delovnimi ljudmi, ki so bili v preteklih letih pahnjeni v revščino in bedo, ki so bili oropani dostojnega življenja in upanja na boljšo prihodnost, organizirano netijo sovraštvo in rasizem.
Naša naloga je, da se temu upremo. Da pokažemo, da je begunce iz njihovih domov pregnal zahodni imperializem, ki ga v današnjem času pooseblja zveza NATO, katere članica je Slovenija od leta 2004. Hkrati pa je potrebno povedati, da so tudi delovni ljudje v Sloveniji in Evropi žrtve druge plati istega problema. Globalni kapitalizem je namreč opustošil socialno državo, povzročil nižanje delavskih pravic ter strukturno brezposelnost med mladimi. 

O tem kako nastopiti proti pojavom rasizma in fašizma v družbi, kako begunce čim boje vključiti v družbo in zakaj je smiselno razmisliti o izstopu iz zveze NATO. Na vsa ta in še nekatera druga vprašanja bomo iskali odgovore na Javni razpravi o begunski problematiki in izstopu iz zveze NATO.

Gostje:
predstavnica Slovenske filantropije
Miha Kosi - član IDS
Blaž Jelenc - koordinator LO IDS Kranj

Javno razpravo bo moderiral Gregor Kašman, koordinator LO IDS Maribor. 

Po koncu razprave pa bo sledila še manjša pogostitev. 

Vabljeni!
Prihodnost je demokratični socializem.