Back to All Events

VETRINJSKI DVOR: Locus Solus III


  • Vetrinjski dvor Vetrinjska ulica 30 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Performans se bo odvijal 9. in 10. 4. 2016 v dvorani Vetrinjskega dvora v Mariboru, med 10.00 in 19.00 (sobota), oziroma 14:35 uro (nedelja)!

Za posamezne termine si je treba rezervirati mesto in vsaj dan prej javiti odpoved, da se lahko termin preda naslednjemu na čakalni listi. Vseh obiskovalcev bo skupno 14!

Za rezervacijo svojega termina izpolnite obrazec na naslovu:

www.nimetu.org/locus-solus 

ali me kontaktirajte na info@satoration.org. 

Prosti termini so označeni v tabeli!

Donacija: 35 EUR

_______________________________________
_______________________________________


Zvočni performans LOCUS SOLUS preizkuša meje vzdržljivosti in sposobnosti fokusa izvajalca. Je hkrati individualno izkustvo in intimni performans, kjer se gledalec in izvajalec srečata v podobnem odnosu kot katerikoli drug ponudnik storitev ter njegov klient. “Storitev” za vsakega posebej, z vso pozornostjo na trenutno situacijo.

Naziv projekta se nanaša na naslov knjige francoskega nadrealista Raymonda Roussela, v katerem protagonist povabi posamezne prijatelje na svoje posestvo, kjer jim razkaže zbirko nenavadnih, čudaško tehnoloških predmetov, katerih zgradbo natančno opiše, hkrati pa odstre zgodbo za njimi. Vsak naslednji eksponat je bolj kompleksen in prav tako bizarna zgodba, ki jo naplete. Obiskovalci se tako zapletajo v zmeraj kompleksnejšo mrežo zaznav in doživljajev, ki na svojstven način “ustavijo” um s svojo bizarno kompleksnostjo in mankom razumskih “sidrišč”.

Podobno je posamezen obiskovalec v performansu povabljen v temen prostor, kjer mu je v enournem performansu, zgolj zanj, predstavljena zmeraj kompleksnejša zvočna podoba, ki postopoma zaobide prepreke razuma, da se lahko odstrejo mentalni svetovi, nezamejeni s pred-stavami in pred-sodki.

Kar lahko mislimo, je že preveč preprosto, ponavljanje že znanega. Kar lahko preprosto umestimo v naš zamejeni kod zaznav, je že preveč razumsko-preprosto, da bi nas globlje premaknilo. Vzdržljivostni intimni performans naj bi sprožal prav to – delovanje na globljih plateh zaznave, kjer so postavljeni pogoji, da se tako izvajalec kot obiskovalec premakneta “onkraj”. Hkrati je to tudi raziskava, koliko je to z umetnostnimi prijemi sploh mogoče, kako je takšen pristop drugačen in koliko se rezultati razlikujejo od performansov z običajno, prvenstveno “intelektualno-estetsko” namero.

V intenzivnem zvočnem performansu je obiskovalec v temi obdan z zvočnim poljem, performer pa hkrati v živo manipulira zvoke in igra akustične inštrumente, s posebno pozornostjo na resonanco prostora, odzvene, oddaljenost in pozicijo virov zvoka v odnosu do obiskovalca. Okvirna kompozicija z nujno komponento improvizacije in “chance” mehanizmov se v realnem času odziva na preplet vseh teh spremenljivk , ki vzpostavljajo dinamiko posameznega performansa.

Tehnologija pomaga razbiti občutek za prostor in čas s posebej lociranimi zvočnimi viri, obiskovalec pa dojema določene zvoke prvenstveno tudi preko telesa – zgolj z vibracijo. Z zvokom, ki se širi po zatemnjenem prostoru, se lahko odpirajo podzavestni mehanizmi, ki obiskovalca premaknejo onkraj zgolj estetskega ali “zabavnega” doživljanja umetnosti.

Že dlje časa raziskujem umetnostno terapijo, zlasti terapijo z zvokom, ki jo zmeraj bolj potrjujeta tudi medicinska stroka in znanost. Kot performerja in glasbenika me zanima integracija tovrstnih pristopov, ki lahko reanimirajo zaprašene umetnostne rituale (instalacije, performanse, razstave, itd.) z neposrednim učinkovanjem na psihofizične procese obiskovalca. Med procesom sem izkusil dilemo vprašanja, kako se to razlikuje od prej omenjenih postavitev oz. uprizoritev. Odgovor, ki ga raziskujem v procesu, je zajet v izvedbi dela, v kombinaciji umetnosti in psihofizične manipulacije z zvokom, namere izvajalca, ki ni egotistično “umetniška”, v umetelni zvočni manipulaciji in uporabi eklektičnih zvočnih praks.