Back to All Events

NARODNI DOM: Biseri Kazahstana

  • Unionska dvorana 3 Prešernova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Simfonični orkester državne univerze za umetnost Astana
Dirigent: Dauren Glymov

V sodelovanju z veleposlaništvom Kazahstana na Dunaju in bodočim častnim kazahstanskim konzulatom v Mariboru

 

 

Koncert poklanjamo našemu zvestemu občinstvu – vsem abonentom in ljubiteljem umetnosti!

Ta izjemen orkester je eden izmed vodilnih kreativnih skupin kazahstanske državne Univerze za umetnostiz Astane. Njihov vodja Dauren Glymov je dobitnik nagrade Ministrstva za kulturo Kazahstana »Madeniet kayratkerі«, zmagovalec nacionalnega tekmovanja »Daryn« in prejemnik štipendije prvega predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Je tudi dobitnik nagrade Grand Prix na tekmovanju dirigentov Kazahstana.

Orkester sestavljajo študentje smeri tradicionalne glasbene umetnosti. Repertoar skupine je sestavljen iz starih ljudskih skladb, ki jih izvajajo na tradicionalnih glasbilih. Izvajajo tako dela kazahstanskih ljudskih umetnikov kot dela skladateljev, kot so S. Mukhamedzhanov, M. Tulebaev in N. Tlendiev. Posvečajo se tudi izvajanju priredb tuje klasične glasbe.

Orkester pod vodstvom Glymova nenehno posodablja svoj repertoar ter v ustvarjalnem zagonu vztrajno raziskuje. Velik dogodek za kulturo Kazahstana je bila predstavitev novih, prej neznanih del v orkestralni izvedbi, ki jih je na starodavnem ljudskem glasbilu »dombra« zaigral Saidali Sara Toka, najvidnejši predstavnik šole dombre Sary-Arka.

Člani orkestra uspešno nastopajo tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Njihovi koncerti so prava poslastica za občinstvo širom sveta.

http://kazuniart.kz/en/
 

Vstopnice so na voljo v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor, vsak delavnik med 10. in 17. uro, ob sobotah med 9. in 12. uro.
Vljudno prosimo, da si svojo vstopnico zagotovite pravočasno!