Back to All Events

VETRINJSKI DVOR: Zala Bezlaj in Lio Novelli: Kurdistan

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Potopisno predavanje

Kurdistan je bil po koncu prve svetovne vojne razdeljen med štiri države: Turčijo, Irak, Iran in Sirijo. Vse od takrat je v turškem Kurdistanu potekalo močno separatistično gibanje, na katero se Turčija odziva s hudo represijo. Od leta 1984 na tem področju poteka odprta državljanska vojna. Od leta 2014 se turška represija nad Kurdi v imenu ''vojne proti terorju'' Delavske stranke Kurdistana (PKK) nadaljuje in stopnjuje.

Zala Bezlaj in Lio Novelli bosta najprej spregovorila o zgodovini kurdskega boja in njihovih političnih ciljev. Kot mednarodna opazovalca turških volitev sta obiskala turški Kurdistan v začetku novembra, v času ponovitve junijskih volitev, na katerih je prvič v zgodovini prag parlamenta dosegla prokurdska stranka HDP in s tem ogrozila moč glavne turške stranke AKP z Tayypom Erdoganom na čelu. Vladajoči stranki ni uspelo sestaviti vlade, zato so volitve ponovili. Erdogan je v času do drugih volitev represijo nad Kurdi postoteril. Predstavila nam bosta, kako so potekale volitve, kolikšna je bila turška represija in kako Kurdi dojemajo vojno s Turčijo.

Iz Hakkarija, mesta v Kurdistanu, kjer sta bila v tem času nastanjena, sta se nato vrnila v Van, eno večjih mest Kurdistana, kjer sta s sopotniki obiskala begunsko taborišče, namenjeno predvsem beguncem iz Kobaneja. Predstavila bosta ureditev taborišča in pogovore z begunci.

Na koncu bosta opisala dogajanje v Turčiji od takrat do danes in kakšni so obeti za v prihodnje. 

 

Vstopnina: zaželen prispevek za stroške predavanj in delovanje društva.

Organizator: Društvo popotnikov Vagant

Društvo popotnikov Vagant uresničuje svoje prireditve s pomočjo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Maribor.