Back to All Events

SNG MARIBOR: Hic sunt Leones – Tukaj so levi


  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)


Premiera: 4. marec 2016, Tribuna odra Stare dvorane

Hic sunt Leones – Tukaj so levi

Nataša Matjašec Rošker se je po izjemno uspešnem in s številnimi nagradami okronanem avtorskem projektuDo tu sega gozd (2012), kjer jo je zanimalo razmerje med človekom in (neoliberalnim) sistemom, lotila projektaHic sunt Leones – Tukaj so levi.

Naslov avtorskega projekta skriva v sebi raziskovalni duh, z besedami "Hic sunt Leones" (lat. tukaj so levi) so namreč stari kartografi na zemljevidih označevali neraziskana območja. Iz "gozda" bank, korporacij in korupcije se je Nataša z ekipo podala na nevarno območje, na mejo, kjer se najčisteje razkriva človeško krhko, lomljivo in izmuzljivo bistvo.

V koordinatah med iskanjem sebe in sobivanja z drugimi se giblje pet individuumov v uprizoritvi Tukaj so levi. Vprašanja, ki jih implicirajo prizori osame, ljubezni, telesne izčrpanosti, zamrznitve, združitve, prijateljskih pogovorov, mimogovorov, iskanj sebe in drugih, se združijo v eno preprosto zgodbo in dajo še preprostejši odgovor v vprašanju: "Kaj pomeni en jastog?"

Nataša Matjašec Rošker v intervjuju pravi, da jo je zanimalo, kako narediti "predstavo kot dotik, kot stik, kot pogled, dih … Predstavo, ki prezenco nadomesti z eksistenco. Ki se odpove velikim gestam, velikim 'lokom', velikim in predvsem aktualnim temam, ki si vzame čas. Čas za podaljšan čas, čas za čas. Čas za domišljijo, fantazijo, iluzijo, utopijo".