Back to All Events

PEAKRNA MAGDALENSKE MREŽE: Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija

  • Infopeka Ob železnici 8 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Si že slišal/-a za Ulico Dartha Vaderja? Zakaj v Reykjaviku uspešno sesuvajo skorumpirane politike in bankirje? Ali veš, kaj je participatorni proračun (PP)? Ali Mestna občina Maribor podpira PP? Te zanima, če se bo PP razširil tudi na druge mariborske mestne četrti? Vse to boš izvedel/-a na tokratnem potopisnem predavanju z naslovom »Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija«, kjer bodo na primeru participatornega proračuna v Reykjaviku spregovorili člani in članice Iniciative mestni zbor.

Iniciativa mestni zbor (IMZ) si prizadeva za izboljšanje procesa odločanja v Mariboru. Letos so člani in članice IMZ obiskali Reykjavik, glavno mesto Islandije, drugega največjega otoka v Evropi, ki leži na stičišču Severnega Atlantika in Severnega ledenega morja, znanega po vulkanih, gejzirjih in ledenikih, kjer ljudje soodločajo in sooblikujejo mesto. Reykjavik in Maribor povezujeta dejstvi, da imata obe mesti približno enako število prebivalcev in da imajo ti možnost skozi proces participatornega proračuna odločati o kakovosti bivanja v svojem neposrednem okolju.
Na predavanju bodo spregovorili o tem, kaj je participatorni proračun (PP) in zakaj s participatornim odločanjem izboljšujemo kakovost življenja v mestu. Izpostavili bodo, kako poteka izvedba PP-ja v Reykjaviku, kjer se zaposleni na občini, župan in mestni svetniki veliko bolje zavedajo, da deliberativna in participatorna demokracija pripomoreta k širši in bolj demokratični javni razpravi, se dotaknili pomena neposredne demokracije in pokomentirali, kako je potekal pilotni projekt PP-ja v Radvanju.

Vabljeni v sredo, 20. 4. ob 19:00 v prostore MISC INFOPEKA. 

Pekarna potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA.