Back to All Events

SINAGOGA MARIBOR: Noč, ko so violine obmolknile

  • Sinagoga Maribor Židovska ulica 4 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Spoštovani,
ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, vas vljudno vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile.

Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili in uničili »Zigeunerlager« (»cigansko taborišče«) v Auschwitz-Birkenauu ter v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Romov in Sintov. V spomin na ta tragični dogodek zaznamujemo danes v posameznih državah 2. avgust kot mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi.

Spominu na žrtve porajmosa se bomo poklonili s predavanjem dr. Vere Klopčič Romi kot žrtve genocida. Prireditev bo povezovala Jasmina Ahmetaj.

Prireditev bo v petek, 29. julija 2016, ob 11. uri na Židovskem trgu med sinagogo in Židovskim stolpom. V primeru slabega vremena bo prireditev v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.

Vabljeni!

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor. V letu 2016 je projekt podprl tudi Elektro Maribor.