Back to All Events

TURMISTIKA: Megaliti Kobanskega


  • Železniška postaja 50 Partizanska cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Po sledeh izročila o svetih kamnih
(2 dni, 35 km, 1500 m višinske razlike, zahteven tematski pohod)

V sklopu dvodnevnega tematskega pohoda po Kobanskem hribovju bomo obiskali dve lokaciji z izjemnimi megalitskimi strukturami. Hiša zahodnega sonca, ki jo bomo obiskali prvi dan, predstavlja večje področje z megalitskimi strukturami na treh vrhovih in tik nad vodnimi izviri. Področje je še posebej zanimivo zato, ker se je tukaj do današnjega dne ohranila vera v moč kamna. Na lokaciji, ki jo bomo obiskali drugi dan, je staro izročilo pozabljeno, nekdanje sveto mesto pa že dolgo prekleto. In vendarle tu stoji največja megalitska struktura, doslej odkrita na Štajerskem, tudi najbolje proučena. Zaznamujejo jo izjemni svetlobni fenomeni v času astronomskih prelomnic, trenutkov časa, katerim so v prazgodovini pripisovali velik pomen. Lokacija se ponaša tudi s številnimi arheološkimi najdbami. 
Na poti bomo doživeli tudi nekatere druge znamenitosti področja (divjino Dravskega gozda, izjemne razgledne pečine, svet samotnih gorskih kmetij, slikovito grajsko ruševino in grajske ribnike, čarobni gozd s starimi hrasti, lokacijo srednjeveške trdnjave…) in spoznali številne zgodbe, povezane s temi čudovitimi kraji. 

Termini tematskega pohoda: 
13. in 14. avgust 2016; 27. in 28. avgust 2016; 17. in 18. september 2016. Tematski pohod je možno naročiti tudi v drugih terminih v mesecu avgustu in septembru. Za naročilo in podrobnejše informacije me kontaktirajte na tel. št. 070 598 308.

Druge informacije: 
Zbirališče bo ob 8. uri na avtobusni postaji Maribor, od koder krenemo z avtobusom do izhodišča naše poti. V Maribor se vrnemo naslednji dan okoli 21. ure. 
Kosilo (2x) bo pripravljeno v režijo organizatorja in bo okoli 15. ure. Na ognju vam pripravim okusno vegetarijansko enolončnico in po obedu kavo/čaj. Za večerjo in zajtrk naslednjega jutra poskrbite sami. S seboj vzemite posodico za enolončnico, skodelico za kavo/čaj in žlico. 
Ne pozabiti na dovolj tekočine, ki vam bo zadoščala do večera prvega dne, ko si obnovimo zaloge na zdravilnem izviru. 
Prenočili bomo na prostem, v neposredni bližini veličastnih megalitov. Zato imejte s seboj spalno vrečo in topla oblačila. 
Ker bo pohod potekal po zahtevnih poteh in brezpotjih, so zaželene pohodniške izkušnje in pohodniška obutev z dobrim oprijemom.
Prostovoljni prispevek po udeležencu je 80 EUR.
Prijava: 070 598 308
Udeležba je na lastno odgovornost !