Back to All Events

SALON UPORABNIH UMETNOSTI: Predstavitev nove kriminalke Avgusta Demšarja

  • Salon uporabnih umetnosti Glavni trg 1 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

POHORSKA TRANSVERZALA bo premierno predstavljena v torek, 27. septembra 2016, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu v Mariboru. Z avtorjem se bosta pogovarjala klinični psiholog Aco Prosnik in urednik Nino Flisar.

»Osmi detektivski roman Avgusta Demšarja (znova) ne razočara. Nasprotno, bralca utrdi v prepričanju, da smo z Demšarjem dobili ne le zdaleč najboljšega slovenskega žanrskega pisca, ampak tudi avtorja, ki gradi stabilen literarni univerzum.«

Petra Vidali (Večer, Čitalnica, 14. septembra 2016)


Demšarjev detektivski opus je zasnovan kot nanizanka, v kateri se usode stalnih likov razvijajo, medtem ko so detektivske zgodbe samostojne, v vsaki knjigi zaključene celote. Zgodbe so umeščene v realno okolje Maribora in Slovenije ter v realni sedanji čas. Demšarjevo pisateljevanje temelji na konsistentni, dinamični in s preobrati posejani pripovedi. V romanu Pohorska transverzala, podnaslovljenem s politična kriminalka, prepleta klasično zasnovano detektivsko pripoved s politiko. Kot že v prejšnjih njegovih romanih se tudi v tem zrcali trenutno aktualno stanje slovenske družbe. Pohorska transverzala pa ne izzveni kot dnevnopolitični pamflet, Demšar izkoristi vmešanost politike v kriminalna dejanja za to, da združi obe skupini svojih stalnih likov. S tem ustvari konglomerat odnosov med njimi in kot zanimivost – ter redkost – v enem detektivskem romanu sooči dva glavna, naslovna literarna inšpektorja, Miloša in Vrenka. To stori predvsem zaradi zapletenosti kriminalnih dejanj, ki se na Štajerskem začnejo dogajati pozne pomladi leta 2015, manj pa zaradi domnevnega političnega ozadja in posledično prednostne obravnave, kar nekje v romanu ironično poudari tudi sam, rekoč, da policija in tožilstvo posvečata enako skrb vsem umorom, ne glede na to, kdo je vpleten, a kadar zadiši po morebitni vpletenosti politike, se organi pregona pokrčijo in tak zločin obravnavajo še malo bolj enako kot druge.


Earlier Event: September 26
CENTRALNA POSTAJA: Contagius Orgasm in Tzii
Later Event: September 27
GT22: Ekstremno slovensko - Majda Širca