Back to All Events

HOSTEL PEKARNA: Aktivna potovanja z babico ter otroci

  • Hostel Pekarna Ob železnici 16 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vse babice in dedke, ki mislijo, da so prestari za potovanja in vse mlade družine, ki so prepričane, da potovanje z malimi otroki ni mogoče, vabimo na potopisno predavanje Mateje Mazgan. Mateja je izjemna popotnica, ki je prepotovala že skoraj celi svet. Vendar ne vedno sama. Dolgo časa jo je spremljala njena babica, ki je Matejo popeljala v svet popotništva že v času osnovne šole. S fantom sta se dostikrat na izlet odpeljala kar z motorjem. Zelo kmalu se jima je na potovanjih pridružila tudi njuna hčerka. V mesecu decembru pa se je na potovanje odpravila z nekaj mesecev starim sinom. Niti nosečnost, niti otroci Mateji niso ovira pri raziskovanju sveta, kar pomeni, da tudi vi nimate razloga, da se ne bi odpravili na vaše sanjsko potovanje. Njena strast in ljubezen do potovanja sta tako močni, da bo vedno našla način, kako se prilagoditi in izpeljati še tako nenavadno potovanje. Kako in zakaj vam bo zaupala 9. januarja v Hostlu Pekarna ob 18:00 uri. Vabljeni! 

Mateja Mazgan
Sem Mateja in moja zgodovina potovanj sega skoraj 20 let nazaj. Do sedaj sem prepotovala preko 70 držav. Navdih za potovanja mi je dala babica, ki me je vzela s seboj na prvo potovanje na Nizozemsko. To je bilo še v času, ko sem obiskovala osnovno šolo. Za tem sva z babico vse do predlani potovali skupaj. Njeno zadnje potovanje je bilo v 82. letu, ko sva prepotovali kar 12 evropskih držav. Sedaj, v 84. letu, ima že precej močno demenco in zato greva skupaj le še na kak kratek izlet. Sicer pa sva skupaj prepotovali mnogo držav. Večina vseh potovanj je bila v lastni organizaciji. Poleg babice pa potovanja delim še s starši, partnerjem in po novem še z dvema otrokoma. Nosečnost mi ni predstavljala ovire, zato sem s potovanji nadaljevala. Ko se je rodila hčerka, je že kmalu odpotovala z menoj na prvo potovanje, ne dolgo za tem že na drugo, pred enim mesecem pa se nama je pridružil tudi sin. 

Njena potovanja
Obožujem neokrnjeno naravo, zato so mi bila najljubša potovanja po Kanadi, Aljaski ter Novi Zelandiji. Na potovanjih zelo rada vključim športne aktivnosti, kar sem še posebej dobro izkoristila na Fidžiju, v Peruju in na Filipinih. Sem aktivna jamarska reševalka, zato na potovanjih rada zaidem tudi v kakšno jamo. Še posebej so mi bile všeč jame na Novi Zelandiji, Cipru, Koloradu, Filipinih ter na Kubi. Svet pa spoznavam tudi z motorjem, a zaenkrat le v Evropi. Zanimive stvari sem doživela tudi na turnem smučanju (spust iz vrha Mont Blanca, mnogih avstrijskih ter slovenskih vrhov), pri plezanju (granitne stene Kanade) in pri potapljanju (potop z morskimi psi na Fidžiju, ogled nekaj potopljenih ladij). Nepozabni sta tudi dve odpravi, alpinistična na streho Evrope ter jamarska v podzemlje Romunije. Menim, da se s potovanji odlično sklada tudi dober fotoaparat. Dober fotoaparat tudi pridno izkoriščam, saj redno izvajam potopisna predavanja, tu in tam pa imam tudi kakšno samostojno fotografsko razstavo ali pa v sklopu Društva ljubiteljev fotografije ter Društva popotnih fotografov. Redno pa tudi pišem in objavljam reportaže v mnogih revijah. Na področju reportaž sodelujem tudi v sklopu raznih radijskih ter tv-oddaj.