SNG MARIBOR


Slovensko narodno gledališče Maribor

Slovenska ulica 27

2000 Maribor

Slovenija

 

Tel: +386(0)2 250 61 00

E- pošta: sng.maribor@sng-mb.si

Splet: http://www.sng-mb.si/

Facebook Opera & balet: https://www.facebook.com/slovenskonarodnogledalisce.maribor

Facebook Drama: https://www.facebook.com/dramasngmaribor

Instagram: https://www.instagram.com/sngmaribor/


Spletne strani

 
  SPLET

SPLET

  FACEBOOK DRAMA

FACEBOOK DRAMA

  INSTAGRAM

INSTAGRAM

  FACEBOOK OPERA & BALET

FACEBOOK OPERA & BALET


 

Slovensko narodno gledališče Maribor je največja kulturna ustanova, ki s svojo lastno dramsko, operno, baletno in koncertno produkcijo bogati slovenski kulturni prostor že skoraj stoletje. Pod eno streho se srečujejo umetniki, ki s svojimi idejami, karizmo, virtuoznostjo in senzibilnostjo ohranjajo visoko (po)ustvarjalno raven kulturnih dogodkov, ki jih s pohvalami in toplim odzivom nagrajujeta publika in kritika.

Naše gledališče je prostor umetnosti, srečevanja ljudi, idej ter sobivanja različnih dialogov, bodisi med ljudmi, jeziki, kulturami ali najrazličnejšimi estetikami; je tudi oaza duha in zatočišče človeških src, našega idejnega sveta in čustev, ki bogatijo naša življenja.

V sezoni 2016/2017, ki je pred nami, Vas prisrčno vabimo, da se nam pridružite kot redni obiskovalec ali obiskovalka naših opernih, baletnih in dramskih predstav ter simfoničnih koncertov in drugih glasbenih dogodkov, ki tudi tokrat ponujajo marsikaj zanimivega.
Dramska sezona 2016/2017 bo ponudila zanimiv ter žanrsko in tematsko raznolik repertoar, saj pripravljamo kar devet produkcij, od tega tri koprodukcije. Z vsem srcem sem se veselil otvoritvene uprizoritve nove sezone, ki bi režiserja Tomaža Pandurja po dvajsetih letih pripeljala v domače mesto. Ključ za predstavo Brezmadežna, ki ga je tik pred usodnim dnevom našel, je odšel z njim. Z njegovimi najožjimi sodelavci, s katerimi je snoval predstavo, ga bomo poskušali najti. Uprizoritev Brezmadežna / Immaculata bo hommage velikemu mariborskemu umetniku, estetu in vizionarju, ki je mariborsko Dramo zapisal na zemljevid svetovnega gledališča. V nadaljevanju sezone si boste lahko ogledali tri koprodukcije – Disident Arnož in njegovi z ljubljansko Dramo, svetovno uspešno glasbeno komedijo Glorious!, ki jo pripravljamo z mariborsko Opero, ter koprodukcijo z Mestnim gledališčem Ptuj Staromodna komedija, ki bo v najžlahtnejši komiki združila lavreata Vlada Novaka in Milado Kalezić. Konec leta 2016 bo na Starem odru priložnost za francoske grenko-sladke dramske skice o ljubezni z naslovom Ponovna združitev dveh Korej, na Komornem odru pa bomo za najmlajše pričarali praznično vzdušje s predstavo Kako sta Gusti in Bibi sipala srečo. Trije uveljavljeni mojstri režijskih vizij se bodo v letu 2017 spoprijeli s klasiki: Oliver Frljić z grško tragedijo Medeja, Janusz Kica z Letoviščarji Maksima Gorkega ter Ivica Buljan, ki bo sezono zaključil s pereče aktualnim besedilom Strniševih Ljudožercev.

V Operi SNG Maribor pripravljamo kar nekaj presenečenj: sezono odpiramo z novo uprizoritvijo Donizettijeve komične opere Don Pasquale v koprodukciji s HNK Zagreb, v novo leto 2017 pa bomo vstopili z veliko produkcijo prvega dela Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan, Rensko zlato, ki bo prvič uprizorjeno na našem odru. Z zanimanjem si boste lahko ogledali tudi premiero Verdijeve operne mojstrovine Trubadur, za ljubitelje sodobnejšega kriminalnega žanra pa smo pripravili novo postavitev znamenite Šostakovičeve opere Lady Macbeth Mcenskega okraja, s katero zaključujemo operno sezono. Kot dodatno zanimivost, ki jo ustvarjamo iz sponzorskih sredstev, naj omenimo še uprizoritev svetovne uspešnice Glorious! v sodelovanju z Dramo SNG Maribor, ki briljira v žanru glasbene komedije in si jo boste lahko ogledali že jeseni.

Poleg zanimivih programov šestih koncertov iz Simfoničnega cikla pripravljamo kar nekaj dodatnih glasbenih dogodkov, ki vas bodo nedvomno razvedrili in vam polepšali marsikateri večer, med drugim zborovski koncert božičnih pesmi, božično-novoletni koncert našega simfoničnega orkestra, Valentinov koncert opernih arij ter veliki operni koncert na prostem v mestnem parku ob zaključku sezone.

Tudi v Baletu SNG Maribor Vas čaka nekaj vznemirljivih novosti: poleg prve produkcije neoklasičnega baleta Jevgenij Onjegin si boste na začetku sezone v okviru posebnega plesnega dogodka, Teden Edwarda Cluga, ob 25-letnici njegovega umetniškega delovanja lahko ogledali izbor svetovnih koreografskih uspešnic, ki jih je Clug ustvarjal za mariborski Balet ter druge baletne ansamble. Drugi del baletne sezone pa bomo zaokrožili z baletnim triptihom najznamenitejših koreografij Carmen – Favn – Bolero, ki so bodisi razburkale ali poživile baletno umetnost 20. stoletja in jih bodo za naše gledališče pripravili ugledni mednarodni koreografi: Valentina Turcu, Edward Clug in švedski plesni ustvarjalec Johan Inger.

Verjamemo, da bomo tudi v novi sezoni 2016/2017 skupaj odkrivali nove zgodbe in se družili na vznemirljivi poti glasbenih, baletnih in odrskih doživetij.

Danilo Rošker
direktor SNG MariborDogodki pred nami

 

pretekli dogodki